Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Trimiterea în judecată a guvernului condus de Manolachi Costachi, primul premier al PNL, dar și primul lider al Partidului Conservator
Articole online

Trimiterea în judecată a guvernului condus de Manolachi Costachi, primul premier al PNL, dar și primul lider al Partidului Conservator

În primii trei ani ai Principatelor Unite, guvernele de la București cădeau cu o repeziciune extraordinară.

În guvernul Lascăr Catargiu, el a devenit, tot pentru o scurtă perioadă (28 octombrie 1872 – 31 martie 1873), ministru al justiției, funcție din care s-a retras după ce Adunarea Deputaților și Senatul au votat înființarea unui Institut de Credit Funciar cu capital autohton.

Manolachi Costachi susținea înființarea acestuia cu sprijinul capitalului străin.

Conflictul cu mai mulți lideri conservatori, inclusiv cu primul ministru Lascăr Catargiu, l-a făcut să se întoarcă spre liberali.

În 1876, el a devenit, astfel, primul șef de guvern reprezentând Partidul Național Liberal, înființat în 1875.

S-a retras însă repede din această funcție, dezaprobând punerea sub acuzare de către Camera Deputaților a majorității miniștrilor fostului cabinet conservator.

Din 1878 Manoalche Costache a început să se apropie, din nou, de conservatori.

Această apropiere a fost nu doar reușită, dar politicianul a căpătat suficientă autoritate în rândul lor ca, la 3 februarie 1880, să devină primul lider al Partidului Conservator și autorul primului program politic al acestuia.

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola