La vârsta de 17 ani, tânăra principesă Maria s-a căsătorit cu principele Ferdinand – moştenitorul tronului României – în vârstă de 27 de ani.
Căsătoria a avut loc în luna ianuarie 1893, la Castelul de la Sigmaringen, în prezenţa unui mare număr de principi germani, ruşi şi englezi.
În acelaşi an, l-a născut, în data de 16 octombrie, pe Carol, principe moştenitor al tronului.
Au urmat, un an mai târziu, principesa Elisabeta (1894), iar în anii următori principesa Mărioara (1900), principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) şi principele Mircea (1913).
Cel din urmă născut a reprezentat şi tragedia unei mame. O mamă care nu şi-a putut strange copilul în braţe, nu l-a putut avea alături, nu l-a putut mângâia, nu l-a putut urmări cum se dezvoltă decât patru ani.
“Mi-am ţinut copilul de mână doar 4 ani, apoi l-am luat în inimă şi l-a înapoiat Fecioarei Maria”, îi scria Regina Maria unei prietene.
Alteţa Sa Regală Principele Mircea al României, ultimul copil al Regelui Ferdinand şi al Reginei Maria, s-a născut la Sinaia la 21 decembrie 1912 / 3 ianuarie 1913 şi a murit la 20 octombrie / 2 noiembrie 1916, la Buftea, în timpul unei epidemii de febră tifoidă.
Regina Maria a fost foarte afectată de pierderea ultimului său copil, scrie romaniaregala.ro.
În memoria lui, a fondat împreună cu Lia Brătianu Societatea „Principele Mircea“, care a fiinţat în toată ţara, cu sprijinul Crucii Roşii americane, 350 de clinici pentru nou-născuţi şi centre pentru ajutorarea mamelor şi copiilor aflaţi în dificultate.
Regina Maria se arăta, astfel, preocupată şi de una dintre cele mai grave probleme ale României interbelice: mortalitatea infantilă.
După încoronarea de la 15 octombrie 1922, Regina Maria scria: „Toată ziua n-am încetat să mă gândesc la Mircea al meu, care ar fi trebuit să fie aici, cel mai tânăr din mândra mea familie. M-am gândit la el, cel care dormea somnul de veci atât de liniştit în vechiul Cotroceni, la toate zilele pe care nu a avut parte să le trăiască, nici bune şi nici rele. Acum ar fi fost un băiat destul de mare. Poate că mi-ar fi ţinut trena… Micul meu Mircea, unde eşti? Micuţă viaţă, mugur care n-a fost să înflorească” (Capitole târzii din viața mea).
Principele Mircea fost înmormântat în cripta bisericii din Cotroceni, aminteşte istorie-romaneasca.ro.
La sfârșitul Marelui Război, regina Maria a gravat pe mormântul său următoarea inscripție:
“În acest sanctuar de la Cotroceni, lângă cei care în zilele de demult au fost domnitorii acestui pământ, se odihnește fiul cel mic al Regelui Ferdinand și al Reginei Maria, născut în decembrie 21, 1912 Mircea mort în octombrie 1916, în timp de război, când soldații României își sacrificau viețile pentru un vis care dăinuia de secole. Timp de doi ani a rămas singur păzitor al casei părinților săi, deasupra căreia drapelul a încetat să mai fluture. Jeliți-l, căci el a împărțit cu noi zilele de suferință, dar pe cele de bucurie nu a mai apucat să le vadă”.
În anul 1940, după cutremurul din noiembrie, principesa Ileana a mutat rămășițele fratelui său la Bran, unde le-a înhumat în capela castelului.