Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Top 5 cele mai proaste filme de război din toate timpurile
Articole online

Top 5 cele mai proaste filme de război din toate timpurile

Site-ul NationalInterest a alcătuit un astfel de top al rușinii, arătând cum Hollywood-ul a făcut praf istoria, câștigându-și astfel un loc în War Movie Hall of Shame.

Dacă unele filme de război sunt adevărate dezastre din punct de vedere istoric și în ceea ce privește conflictele armate, unele sunt jalnice, dar fără intenție.

În această ultimă categorie intră dezastruosul musical de război în tranșee „Oh What a Lovely War” (1969) sau horror-ul „Catch-22” (1970).

  1. Troia (2004)

Armata greacă invadează Troia. Troienii cad în capcana trucului cu Calul Troian.

Cineva s-a gândit că ar fi o idee minunată să ia un deceniu de conflicte epice, să comprime cronologia la câteva săptămâni și să povestească totul într-o peltea de 2 ore și 43 de minute. Pe celuloid regizorul l-a făcut inițial de 3 ore, 16 minute.

Da, filmul a avut succes de box-office, dar asta și datorită unor scene de luptă respectabile și a unei interpretări excelente a lui Brad Pitt în rolul lui Ahile cu totu cu călcâiul lui.

Sincer, „Troia” este o peltea plictisitoare. În ceea ce privește istoria, avem de-a face cu un melanj din Iliada.

  1. 300: Ascensiunea unui imperiu

Celebrele războaie dintre greci și perși au inspirat bijuterii literare, de la Istoriile lui Herodot, la piesa de teatru Perșii a lui Eschil.

Hollywood-ul pare însă că nu se jenează să transforme astfel de bătălii istorice în filme de toată jena.

Celebra bătălie de la Termopile dintre grecii conduși de regele Leonidas al Spartei și Imperiul Persan al lui Xerxes I, transpusă în filmul american, poate fi considerat orice, numai istorie NU. Exemplul forței unei armate patriotice de apărare a Termopilelor devine la Hollywood ceva de genul Răzbunătorii; Infinity War (20117), nu un moment de istorie militare al lumii antice.

  1. Waterloo (1970)

Nu a mai existat un film decent de război napoleonian de la filmul mut al lui Abel Glance, „Napoleon”, din 1927.

Regizat de Serghei Bondarciuk, produs de Dino De Laurentiis, „Waterloo” aduce un subiect magnific, una dintre cele mai mari bătălii din istoria modernă, pune afiș o distribuție de cinci stele, dar rezultatul este un film pe cât de plictisitor, pe atât de confuz.

Un critic a spus că filmul e „la fel de nerealist, pe cât de anglo-centric și nerușinat în promovarea legendei lui Napoleon”.

  1. MacArthur (1977)

Cineva de la Hollywood trebuie să se fi gândit: „Alegeți un general celebru și faceți un film. Ce poate fi greu”.

Gregory Peck e un actor extraordinar și l-a interpretat bine pe MacArthur. Dar asta era de fapt o parte a problemei.

Generalul american a fost un tip ciudat, introvertit și complicat, nu genul de persoană interesantă.

Iar cariera militară a lui MacArthur s-a întins de la tranșeele Primului Război Mondial până la războiul coreean.

  1. Pe aripile vântului (1939)

Acest film poate fi una dintre cele mai mari comori cinematografice din lume, dar putem afla mai multe despre burgeri din comediile americane decât putem afla despre Războiul Civil din acest film.

Există, fără îndoială, filme mult mai bune despre Războiul Civil, cum ar fi Gettysburg (1993) sau The Longest Day (1962).

În concluzie, dacă vrei să înveți istoria militară, nu te baza pe filme! Pune mâna și citește o oră cărți de specialitate!

Traducere de Luciana Pop

 

Registration

Aici iti poti reseta parola