Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > The Economist aruncă bomba: PIB-ul Rusiei continuă să crească chiar și sub sancțiuni
Articole online

The Economist aruncă bomba: PIB-ul Rusiei continuă să crească chiar și sub sancțiuni

Ce efect au sancțiunile occidentale?

Portalul britanic The Economist publică un material în care mai experți evaluează impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse. S-a dovedit că nici măcar activele internaționale înghețate ale Băncii Centrale a Federației Ruse, în valoare de sute de miliarde de dolari, nu au condus la incapacitatea de plată a Federației Ruse. În plus, rubla, care a scăzut semnificativ în raport cu principalele valute, și-a consolidat în ultimele zile poziția și a revenit deja la indicatorii din februarie.

Crește costul mărfurilor de import

Singura consecință a restricțiilor impuse a fost o creștere a costului produselor importate, deoarece multe companii au părăsit Rusia, dar nu se așteaptă vreo catastrofă.
Experții au remarcat că Rusia continuă să câștige aproximativ 10 miliarde de dolari pe lună din exporturile de petrol și gaze. Mai mult, costul combustibilului în interiorul țării a fost limitat, spre deosebire de Statele Unite și țările europene.

Dar cel mai surprinzător lucru a fost faptul că PIB-ul Rusiei continuă să crească și a crescut deja cu 5% față de 2021. Acest lucru confirmă lipsa de sens a sancțiunilor anti-ruse, care sunt mai dăunătoare țărilor occidentale, notează Pravda citând un editorial din The Economist.

Prețurile la produsele alimentare cresc

Nu toate publicațiile occidentale sunt de aceeași părere. BBC subliniază că samcțiunile occidentale au avut drept efect măriri de prețuri.

ȚImpactul acestor măsuri abia începe să se facă simțit, odată cu creșterea costului produselor de bază și cu un risc de pierdere a locurilor de muncă.

Prețurile de consum au crescut cu 2,2% în prima săptămână de invazie, alimentele fiind printre cele mai mari creșteri. Unele magazine restricționează vânzarea de produse de bază, după ce au apărut informații că unii fac provizii. Vânzările de medicamente nu fac obiectul sancțiunilor, dar marile companii maritime au suspendat serviciile pentru Federația Rusă, așa că s-ar putea ivi probleme.

Rubla a scăzut de când Rusia a invadat Ucraina, ceea ce a determinat mulți retaileri să-și majoreze prețurile.
Prețurile zahărului și cerealelor s-au mărit cu aproximativ 20% în februarie comparativ cu anul trecut.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola