Evenimentul Istoric > Articole online > Tezaur românesc unicat: Vasul Gumelniţa, cu îndrăgostiţi, vechi de 6500 de ani
Articole online

Tezaur românesc unicat: Vasul Gumelniţa, cu îndrăgostiţi, vechi de 6500 de ani

Vasul reprezintă o farfurie adâncă din lut, pe fundul căreia un cuplu format dintr-un bărbat şi o femeie pare că stă pe o băncuţă, cu bărbatul care o cuprinde protector pe după umăr pe femeie.

Descoperită cu ocazia săpăturilor arheologice întreprinse în anul 1975 de către Constantin Isăcescu de la Muzeul din Giurgiu, strachina provine din cadrul aşezării gumelniţene.

Forma actuală a fost obținută în urma restaurării celor 12 fragmente ceramice, potrivit Muzeului Judeţean Teohari Antonescu din Giurgiu.

Unicat în lume

Acest vas este unicat în lume şi în perioada 2014-2016 aproape a făcut înconjurul lumii, fiind prezentat în expoziţii itinerante în Europa, SUA, China, scrie agerpres.ro.

Vasul cu îndrăgostiţi este din lut.

Combinaţia plastică impresionează prin ineditul ei, în sensul că nu-şi găseşte analogii în nicio altă cultură din neolitic.

Vasul este decorat cu motive geometrice, reprezentate prin şiruri de romburi şi triunghiuri, pictate cu culoare albă pe fond roşu-cărămiziu.

În centrul vasului, la interior este aplicată o pereche de statuete antropomorfe, aşezată pe un fel de băncuţă. În timp ce braţul drept al bărbatului este așezat pe pântec, cel stâng, mai lung, este poziționat după gâtul statuetei feminine.

Cu dimensiunea puţin mai mare decât statueta feminină, cea masculină este modelată simplu şi acoperită cu culoare albă, având ca decor o bandă roşie în zona abdominală. Sexul este marcat printr-o proeminenţă şi pictat cu roşu.

La rândul ei, statueta feminină are caractere faciale simple: nasul reliefat, nările figurate prin două împunsături, iar gura este reprezentată printr-o incizie.

Pe corp şi braţe sunt trasate linii roşii şi albe, iar pe picioare se observă o spirală pictată cu aceleaşi culori.

Gestul protector al bărbatului de a-şi petrece braţul stâng pe după gâtul statuetei feminine ar putea fi expresia stărilor sale sufleteşti şi a valorilor universului său interior.

Simboluri

Elementele cu valoare de simbol – cuplul antropomorf şi motivele geometrice, reprezentate în varianta stilistică descrisă anterior – individualizau probabil aşezarea, stabilind – în acelaşi timp – şi legătura dintre planul teluric şi cel divin.

Perechea antropomorfă plasată în mijlocul vasului alături de motivul spiralei şi de colorit pot fi privite ca substitute ale Pomului vieţii şi ale axului lumii (axis mundi), sugerând ideea de viaţă şi reînnoire periodică.

Interpretările privind simbolistica vasului cu „îndrăgostiţi” pot fi luate numai la nivel de ipoteze, acesta ilustrând probabil teme a căror semnificaţie este foarte dificil de descifrat în stadiul actual al cunoştinţelor.

Vasul cu îndrăgostiţi a fost găsit în timpul săpăturilor prilejuite de interesul administraţiei de atunci de a draga valea Mostiştei, iezerul Mostiştei, după care a fost preluat de arheologi şi restaurat la Muzeul Judeţean Giurgiu, adaugă agerpres.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola