Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Teroristul genial, dat de gol de propriile cuvinte
Articole online

Teroristul genial, dat de gol de propriile cuvinte

Alte două atacuri mortale au urmat în decembrie 1994 și aprilie 1995, la doar două zile după atentatul cu bombă din Oklahoma City.

În iunie 1995, teroristul a trimis un „manifest” de 35.000 de cuvinte la New York Times, Washington Post și alte media, denunțând revoluția industrială și răul făcut de tehnologie.

După o dezbatere privind oportunitatea de a acorda unui terorist un asemenea forum public, directorul FBI, Louis Freeh, și procurorul general, Janet Reno, au autorizat publicarea articolului, apreciind că aceasta ar putea ajuta la identificarea teroristului.

Într-adevăr, acest lucru s-au întâmplat. O femeie, numită Linda Patrik, a recunoscut limbajul manifestului ca fiind similar cu scrisorile pe care soțul său, David Kaczynski, le primea de la fratele său mai mare, Ted.

„La un nivel emoțional, suna ca vocea fratelui meu”, se va confesa și David Kaczynski la ABC News, în 2016.

Un geniu matematic precoce apărut în regiunea Chicago, Ted Kaczynski câștigase o bursă pentru a merge la Universitatea lui Harvard la vârsta de 16 ani, în 1967, devenind cel mai tânăr profesor de matematică din istorie la Universitatea Berkeley, California.

Însă, după numai doi ani, el a părăsit societatea modernă pentru a trăi în pădure, procurându-și singur hrana din agricultură și vânătoare.

După ce David Kaczynski a oferit FBI o mostră de scris, care era foarte asemănătoare cu manifestul teroristului, agenții Biroului l-au arestat pe Ted Kaczynski într-o cabană din Lincoln, Montana, pe 3 aprilie 1996.

Au descoperit în căsuța rudimentară o sumedenie de dovezi incriminatoare, inclusiv o altă bombă, componente pentru fabricarea bombelor și originalul manifestului.

După o vreme, s-a descoperit motivul pentru numeroasele impasuri cunoscute de anchetă de-a lungul anilor: biografia cu totul neobișnuită a teroristului.

Deși computerele au permis FBI să alcătuiască o lungă listă cu suspecți potențiali, în funcție de țintele și locurile atacurilor, și că numele lui Ted Kaczynski figura pe această listă, anchetatorii au crezut că sunt pe urmele unui bărbat cu zece ani mai în vârstă decât acesta.

„Credeam cu convingere că originile sale erau din Chicago și că, progresiv, s-a mutat spre vest”, a declarat Jim R. Freeman, agentul principal al biroului FBI din San Francisco, pentru New York Times, în 1998, la scurt timp după ce Kaczynski a fost condamnat pe viață.

„De unde era să știm că a mers la Harvard când avea doar 16 ani?”

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola