Evenimentul Istoric > Articole online > Templul de sub ape, descoperit la Heracleion
Articole online

Templul de sub ape, descoperit la Heracleion

Rămăşiţele unui templu şi numeroase artefacte, printre care bijuterii din aur, monede şi piesa lipsă dintr-o ambarcaţiune ceremonială, au fost descoperite de scafandri în Heracleion (Thonis, după denumirea egipteană), un oraş scufundat din Egiptul Antic, a anunţat Ministerul Antichităţilor din Egipt, citat de Live Science.

Heracleion, numit după legendarul Hercule, despre care locuitorii oraşului antic credeau că a vizitat această aşezare, a fost o metropolă plină de viaţă la apogeul său.

Oraşul a fost clădit în preajma secolului al VIII-lea î.Hr. pe marginea Nilului, în apropiere de Marea Mediterană, iar în unul dintre templele sale a fost încoronată Cleopatra.

Însă, în urmă cu aproximativ 1.500 de ani, oraşul a fost acoperit de ape. Ruinele sale se află în prezent la o adâncime de 45 de metri.

De la descoperirea sa, în anul 2000, Heracleion (cunoscut şi sub numele Thonis) şi-a dezvăluit treptat secretele.

Grecul Herodot a scris despre aşezarea de la Heracleion, descriind-o drept mare oraş portuar, poartă de intrare în Egiptul antic.

În urma excavaţiilor din ultimele luni, arheologii au descoperit rămăşiţele unui templu de mari dimensiuni, inclusiv coloanele sale de piatră, şi urmele unui templu grecesc, mai mic, îngropat sub un strat de un metru de sedimente, a anunţat Ministerul Antichităţilor din Egipt într-un comunicat.

Echipa de arheologi egipteni şi europeni este condusă de Franck Goddio, specialist în arheologie subacvatică, cel care a descoperit Heracleion, în urmă cu 19 ani.

Grupul de experţi a utilizat un instrument de scanare care a transmis imagini cu artefactele aflate pe fundul apei şi cu cele îngropate sub sedimente.

După ce, în timpul excavaţiilor precedente, arheologii au descoperit 75 de ambarcaţiuni, niciuna dintre acestea nefiind însă intactă, instrumentul utilizat recent a scos la iveală un fragment care este piesa lipsă a ambarcaţiunii catalogată cu numărul 61, utilizată în scopuri ceremoniale, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Antichităţilor.

După ce arheologii au pus cap la cap fragmentele ambarcaţiunii 61, s-a constatat că aceasta avea 13 metri lungime şi 5 metri lăţime.

În ambarcaţiune au fost găsite mici comori – monede de bronz şi de aur, dar şi bijuterii. Monedele de bronz descoperite în Heracleion datează din timpul regelui Ptolemeu al II-lea, care s-a aflat la putere în perioada 283 – 246 î.Hr.

De asemenea, echipa de arheologi a descoperit obiecte de olărit datând din secolele al III-lea şi al IV-lea î.Hr., a notat Ministerul.

Specialiştii au analizat şi situl scufundat Canopus care, ca şi Heracleion, se află în Golful Abu Qir (Abukir) din Alexandria.

În Canopus, arheologii au descoperit un complex de clădiri antice care extind amprenta oraşului cu circa un kilometru. Totodată, aici au fost găsite monede din perioada ptolemeică şi bizantină, inele şi cercei, dar şi rămăşiţele unui port antic.

Toate artefactele descoperite în Canopus indică faptul că şi acesta a fost un oraş efervescent, din secolul al IV-lea î.Hr. până în perioada islamică.

CREDIT FOTO: Ministerul Antichităţilor din Egipt

Registration

Aici iti poti reseta parola