Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Telegramă de la Ambasada României la Cairo către Ministerul Afacerilor Externe, 264.451, 21 aprilie 1972, secretă
Articole online

Telegramă de la Ambasada României la Cairo către Ministerul Afacerilor Externe, 264.451, 21 aprilie 1972, secretă

ceausescu

Telegramă de la Ambasada României la Cairo către Ministerul Afacerilor Externe, 264.451, 21 aprilie 1972, secretă

„Ministerul Afacerilor Externe

211/1972

Expeditor: Cairo
Nr. 264.451

Data: 21 aprilie 1972

Consulul României la Alexandria, Nicolae Frîncu, raportează următoarele [chestiuni]:

1. În zilele de 16 și 17 aprilie, în portul Alexandria au fost descărcate de pe o navă poloneză cantități importante de materiale militare pentru OEP, printre care autoturisme de stație, ambulanțe Skoda fabricate în Cehoslovacia, lăzi cu muniție pentru armament ușor, grenade, mine de câmp etc. Aceste materiale au fost apoi preluate de doi reprezentanți ai OEP care sunt desemnați permanent la Alexandria pentru a se ocupa de astfel de chestiuni. Consulul cehoslovac Frantisek Buzek a asistat la procesul de descărcare.

Consulul polonez la Alexandria – Walerian Dryzalowski a confirmat destinația materialelor menționate anterior.

2. Conform informațiilor pe care le-am cules, la 19 aprilie a avut loc la Cairo o întâlnire între Bela Biszku, membru al Biroului Politic al Partidului Socialist al Muncitorilor din Ungaria, și un membru al Comitetului Executiv al OEP.

Bela Biszku a reafirmat poziția guvernului maghiar de a continua să sprijine în continuare, atât politic, cât și material, mișcarea de eliberare a Palestinei.

Reprezentantul OEP ar fi arătat că au nevoie urgentă de haine, armament ușor și muniție, cerându-le maghiarilor să le ofere [OEP] un astfel de ajutor. Bela Biszku a promis că, la întoarcerea sa în Ungaria, va informa conducerea partidului maghiar și va oferi [palestinienilor] un răspuns.”

Registration

Aici iti poti reseta parola