Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Țeapa halucinantă luată de americani în Afganistan! Plăteau o armată de „fantome”
Articole online

Țeapa halucinantă luată de americani în Afganistan! Plăteau o armată de „fantome”

Escrocheria „Armatei fantomă”

Potrivit fostul ministru de finanțe al Afganistanului, talibanii au cucerit cu ușurință întreaga țară pentru că oficialii afgani corupți au inventat „soldații fantomă” care nu existau decât pe statele de plată.
Khalid Payenda susține că majoritatea celor 300.000 de ofițeri de poliție și militari nu au existat decât pe hârtier și că generalii încasau drepturile bănești ale „soldaților fantomă”.

Numărul trupelor ar fi fost umflat chiar și de șase ori

Payenda a spus că cifrele umflate includeau adesea atât „dezertori”, cât și „martiri”, comandanții păstrînd adesea cardurile bancare ale celor căzuți în luptă pentru a putea retrage banii.
Fostul ministru de Finanțe e de părere că prin astfel de manevre numărul soldaților a fost umflat de până la șase ori. El e de părere că este incorect să credem că forțele de securitate îi depășeau numeric pe talibani.

„Din cauza felului în care au fost încredințate responsabilitățile, șeful din acea provincie putea anunța câți oameni are și în baza acestor declarații se calculau salariile și cheltuielile cu rațiile soldaților, iar acestea erau umflate întotdeauna”.
Inspectorul General Special al SUA pentru Reconstrucția Afganistanului a declarat anterior că nici SUA, nici afganii nu cunoșteau numărul real de soldați și polițiști.

Corupție generalizată

Mai mult, Payenda, care a fugit din Afganistan, susține că unii dintre liderii afgani sprijiniți de americani primeau bani și de la talibani. „Sentimentul a fost că nu putem schimba asta.
Așa funcționează parlamentul, așa funcționează guvernatorii.
Lumea ar putea spune că fluxul este tulbure din partea conducerii, adică o parte din conducere era implicată în aceste afaceri”.
Payenda a recunoscut că, într-o „oarecare măsură”, a existat corupție și în Ministerul de Finanțe, dar a negat că subalternii săi ar fi fost implicați în escrocheria cu „soldații fantomă”.
Guvernul afgan s-a prăbușit în august, când luptătorii talibani au preluat rapid controlul asupra țării, în timp ce forțele SUA și ale coaliției se retrăgeau după 20 de ani. Zeci de membri ai familiilor soldaților americani se află încă în Afganistan la mila regimului instaurat de talibani, scrie Daily Mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola