Amenințarea foametei mondiale
Moscova și-a spus condițiile: „Redeschiderea porturilor ucrainene va avea loc abia după ridicarea sancțiunilor asupra exporturile noastre”
Cu alte cuvinte, lumea va trebui să se descurce fără cerealele din Ucraina dacă sancțiunile nu sunt eliminate. Anunțul Rusiei vine prin gura ministrului adjunct de externe Andrei Rudenko, potrivit Interfax. Criza alimentară, acuză diplomatul rus este cauzată „de sancțiunile impuse Rusiei de către Statele Unite și UE, care împiedică libertatea comerțului, în special în produsele alimentare, inclusiv grâul. Prin urmare, dacă partenerii noștri doresc o soluție, este necesară și rezolvarea problemelor legate de ridicarea restricțiilor sancționatoare impuse exporturilor rusești”.
Milioane de oameni ar putea muri de foame
Premierul italian Mari Draghi spune că e vorba de o urgență: „Avem nevoie de o inițiativă comună care să deblocheze milioanele de tone de grâu blocate în porturile din sudul Ucrainei: toate părțile implicate trebuie să deschidă o paranteză umanitară. pentru a evita un scenariu care ar ucide milioane de oameni. Rusia și Ucraina sunt printre principalii furnizori de cereale la nivel global. Aceste țări reprezintă mai mult de 25% din exporturile globale de cereale: 26 de țări depind de ele pentru mai mult de jumătate din nevoile lor. Devastarea războiului a afectat capacitatea de producție a unor zone mari din Ucraina. La aceasta se adaugă blocarea de către armata rusă a milioane de tone de cereale în porturile ucrainene din Mările Negre și Azov.
Inflația alimentară e la niveluri record
Indicele prețurilor produselor alimentare a crescut pe parcursul anului 2021 și a atins maxime istorice în martie – a amintit Draghi – Odată cu reducerea aprovizionării cu cereale, există riscul unor efecte dezastruoase în special pentru unele țări din Africa și Orientul Mijlociu.”. Ucraina produce anul acesta numai jumătate din grâul recoltat anul trecut, conform estimărilor ministrului agriculturii de la Kiev, Mykola Solsky. Dacă anul acesta recolta va fi egală cu 50% f este și pentru că cea mai mare parte a semănatului s-a desfășurat în regiunile de est și de sud, tocmai acolo unde se dau lupte: „Din cauza lipsei grâului și a inflației, fiecare țară a lumii plătește deja prețul pentru agresiunea rusă împotriva Ucrainei”, susține șeful Programului Alimentar Mondial, David Beasley. „Situația este dramatică, timpul se scurge și este o criză fără precedent. Prețul alimentelor este problema numărul unu în acest moment. Dar în 2023 va fi o problemă cu disponibilitatea alimentelor. Eșecul de a deschide porturile din regiunea Odesa va fi o declarație de război la adresa securității alimentare globale și va duce la foamete, destabilizare și migrație în masă în întreaga lume”, scrie Il Giornale.