Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Talibanii amenință Europa cu milioane de imigranți. „Dați-ne banii înapoi”
Articole online

Talibanii amenință Europa cu milioane de imigranți. „Dați-ne banii înapoi”

Shah Mehrabi, un membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Afgane, a explicat că dacă banii nu sunt încredințați guvernului taliban, Occidentul se va confrunta riscuri imense. În primul rând, pentru că nu vor mai avea ce să mănânce, oamenii vor porni spre Europa. În al doilea rând, grupurile teroriste insurgente precum ISIS-K vor profita de această oportunitate pentru a-și trimite luptătorii să atace Europa.

 

Europa, destinația milioanelor de afgani înfometați

„Europa va fi afectată cel mai grav dacă Afganistanul nu va avea acces la acești bani”, a spus Mehrabi.

„Situația este disperată și suma de numerar este în scădere”, a declarat Shah Mehrabi, membru al consiliului de administrație al Băncii Centrale Afgane, pentru agențiile internaționale de presă. „Există destule acum… numai pentru a menține Afganistanul până la sfârșitul anului.

Mehrabi a spus că Afganistanul are nevoie de 150 de milioane de dolari în fiecare lună pentru a „preveni criza iminentă”, menținând stabile moneda locală și prețurile, adăugând că orice transfer ar putea fi monitorizat de un auditor.

 

Afganistanul riscă o foamete de proporții

 

„Dacă rezervele rămân înghețate, importatorii afgani nu vor putea să-și plătească transporturile, băncile vor începe să se prăbușească, alimentele vor deveni rare, magazinele alimentare vor fi goale”, a spus Mehrabi.

Reprezentantul Băncii Centrale a spus că aproximativ 431 de milioane de dolari din rezervele băncii centrale au fost deținute cu creditorul german Commerzbank, precum și alte aproximativ 94 de milioane de dolari cu banca centrală a Germaniei, Bundesbank.

În Europa, un oficial de top al băncii centrale a cerut țărilor europene, inclusiv Germaniei, să-și elibereze sumkele pentru a evita un colaps economic care ar putea declanșa o migrație în masă către Europa.

Colectarea taxelor afgane s-a ridicat la doar 4,4 milioane de dolari pe zi. Dar, spre deosebire de SUA, se pare că europenii, care se confruntă deja cu perspectiva unei creșteri a prețurilor la energie în această iarnă, ar putea fi dispuși să predea o parte din bani, dacă nu pe toți, pentru a încerca să evite o altă criză care ar putea duce la o mai mare fractură politică în UE.

Bank for International Settlements, un grup-umbrelă pentru băncile centrale globale din Elveția, deține încă aproximativ 660 de milioane de dolari, dar a refuzat să comenteze cererile afgane.

Registration

Aici iti poti reseta parola