Evenimentul Istoric > Articole online > Suveranul cel mai bogat din Europa contemporană
Articole online

Suveranul cel mai bogat din Europa contemporană

Este fiul cel mare al Principelui Franz Josef al II-lea de Liechtenstein şi al Principesei Gina, potrivit fuerstenhaus.li.

A crescut, împreună cu sora sa şi cei trei fraţi la Castelul Vaduz. A urmat şcoala primară din localitate şi a fost membru al echipei de cercetaşi.

În 1956, a intrat la Şcoala Schottengymnasium din Viena, unde studiase şi tatăl său.

În 1960 s-a transferat la liceul din Zuoz (Elveţia), pe care l-a absolvit în 1965. A lucrat apoi ca stagiar la o bancă din Londra.

Alături de germană, Alteţa Sa Hans-Adam al II-lea mai vorbeşte limbile franceză şi engleză.
Principele Hans-Adam al II-lea a absolvit cursurile de Afaceri şi Economie la Universitatea St. Gallen, Elveţia.

Căsătoria

La 30 iulie 1967, s-a căsătorit cu contesa Marie Kinsky von Wchinitz und Tettau (născută la 14 aprilie 1940, la Praga).

Cuplul princiar are patru copii: prinţul moştenitor Alois (născut la 11 iunie 1968); prinţul Maximilian (născut la 16 mai 1969); prinţul Constantin (născut la 15 martie 1972) şi prinţesa Tatjana (născută la 10 aprilie 1973).

Organizare

Principele Franz Josef al II-lea l-a însărcinat, în 1970, pe fiul său cel mare cu reorganizarea administrării tuturor bunurilor care aparţin Casei Princiare.

Astfel, toate bunurile personale ale Principelui au fost consolidate în cadrul Fondurilor Princiare.
Cu ocazia împlinirii a 45 de ani de domnie (1984), Principele Franz Josef al II-lea l-a numit pe Hans-Adam al II-lea reprezentantul său permanent, conform articolului 13bis din Constituţie.

La 13 noiembrie 1989, după moartea tatălui său, Principele Hans-Adam al II-lea a preluat regenţa. Acesta promovase şi anterior o politică externă independentă pentru Liechtenstein.

Membru ONU şi SEE

Sub domnia sa, Liechtenstein a devenit membru al ONU (1990) şi al Spaţiului Economic European (1995).

Noul statut al Casei Princiare a fost adoptat în 1993, la iniţiativa Principelui Suveran Hans-Adam al II-lea, care conferă acesteia temeiul pentru rezolvarea tuturor problemelor din cadrul familiei princiare şi pentru asigurarea autonomiei Casei Princiare.

A fost păstrat dreptul de succesiune la tron al moştenitorilor pe linie masculină.

În urma referendumului privind prerogativele constituţionale ale monarhiei organizat în 2003, 64% dintre alegători s-au pronunţat în favoarea propunerii Casei Princiare, respectiv de a da dreptul Principelui Suveran să numească şi să demită guvernul.

La 15 august 2004, conform articolului 13bis din Constituţie, Principele Hans-Adam al II-lea a cedat fiului său, prinţul moştenitor Alois, prerogativele executive ale drepturilor sale constituţionale. Şeful statului rămâne în continuare Alteţa Sa Principele Hans-Adam II, potrivit lisd.princeton.edu.

În 2009, a fost publicată cartea scrisă de Principele Suveran Hans-Adam al II-lea, „The State in the Third Millennium”.

A patra cea mai mică ţară

Principatul Liechtenstein, cu o suprafaţă de 160,5 km pătraţi şi cca. 37.000 de locuitori, este situat în vestul Europei între Elveţia şi Austria.

Principatul Liechtenstein este a patra cea mai mică ţară a Europei (după Vatican, Monaco şi San Marino).

Averea prinţului Hans-Adam al II-lea este estimată la circa 3,5-4 miliarde de dolari americani, potrivit history.info.

Conform anumitor estimări, averea familiei de Liechtenstein se ridică la circa 7,6 miliarde de dolari. Per total, Hans-Adam al II-lea este de până la opt ori mai bogat decât Regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a.

Prinţul suveran Hans Adam al II-ea deţine mai multă putere decât Regina Marii Britanii.

Familia deţine o avere considerabilă în afara ţării, cum ar fi conace şi palate în Austria, precum şi viţe de vie renumite.

Este interesant de notat că firma Hilti, care produce utilaje şi echipamente de construcţie, este cel mai mare angajator individual din Liechtenstein, iar familia de Liechtenstein deţine 25% dintre acţiuni.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola