Evenimentul Istoric > Articole online > Surpriza. Unde vor ajunge obiectele lui Hitler, licitate la Munchen zilele trecute
Articole online

Surpriza. Unde vor ajunge obiectele lui Hitler, licitate la Munchen zilele trecute

Un om de afaceri libanez care trăieşte în Elveţia, care a cheltuit peste 600.000 de dolari pe mai multe obiecte care i-au aparţinut lui Adolf Hitler la licitaţia desfăşurată în săptămâna trecută la Munchen, a declarat că le va dona unei fundaţii caritabile evreieşti.

Abdallah Chatila, care şi-a făcut averea din diamante şi afaceri imobiliare la Geneva, a declarat că a vrut să cumpere cât mai multe obiecte la această licitaţie, pentru a le putea sustrage din mâinile neo-naziştilor, scrie Times of Israel.

Explicaţia

„Populismul de extremă dreapta şi antisemitismul se extind în toată Europa şi în lume, nu aş fi vrut ca aceste obiecte să ajungă pe mâini greşite şi să fie utilizate de persoane cu intenţii rele”, a spus acesta pentru săptămânalul elveţian.

Născut la Beirut în 1974, într-o familie de bijutieri creştini, Chatila este una dintre cele 300 de persoane cele mai bogate din Elveţia, mai scrie Times of Israel.

O purtătoare de cuvânt a fundaţiei Keren Hayesod a confirmat luni că aceasta va primi obiectele.

„Vom trata aceste obiecte cu cea mai mare atenţie şi responsabilitate. Când vor ajunge în posesia noastră, vom consulta toate autorităţile relevante pentru a lua cea mai bună decizie cu privire la ce să facem cu ele”, a declarat ea pentru DPA.

Demers

Abdallah Chatila a declarat că a cumpărat în total 10 articole, printre care o pălărie, o cutie de trabucuri, o ediţie de lux a cărţii lui Hitler „Mein Kampf” şi o maşină de scris la care liderul nazist şi-a scris unele dintre discursuri.

„Am vrut să cumpăr cât mai multe articole posibil. Demersul meu este total apolitic şi neutru”, a declarat Chatila pentru Le Matin Dimanche, din Elveţia.

„La început mă gândeam că a le arde şi a le distruge ar fi cea mai bună soluţie, însă după ce am vorbit cu mai multe persoane şi am reflectat la asta, cred că păstrarea lor este foarte importantă, deoarece va menţine memoria vie şi va lăsa noua generaţie să vadă că Hitler chiar a existat, nu a fost un mit”, a explicat el.

Critici

Casa de licitaţii din Munchen, Hermann Historica, a fost puternic criticată pentru vânzarea miercurea trecută a 842 de obiecte având legătură cu nazismul, printre care unele deţinute la un moment dat de Hitler.

Rabinul Menachem Margolin, preşedintele Asociaţiei Evreilor Europeni, a scris Hermann Historica cerându-i să retragă de la vânzare articolele, însă directorul casei de licitaţii, Bernhard Pacher, a precizat înaintea vânzării că Hermann Historica a controlat în mare parte cine a putut licita pentru respectivele obiecte.

Registration

Aici iti poti reseta parola