Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Sunt anticomunist, sunt pentru credința în Dumnezeu, țară și neam, monarhie până în măduva oaselor – Din declarația luptătorului anticomunist Nicolae Trocan
Articole online

Sunt anticomunist, sunt pentru credința în Dumnezeu, țară și neam, monarhie până în măduva oaselor – Din declarația luptătorului anticomunist Nicolae Trocan

S-a alăturat organizației Mișcarea Română de Rezistență, inițiată de învățătorul Dumitru Totir, muncitorul Dumitru Năsărâmbă și avocatul Gheorghe Florescu, aflăm de pe memorialsighet.ro.

Arestat în august 1952, Nicolae Trocan – alături de Dumitru Totir și Dumitru Năsărâmbă – a fost condamnat la moarte de Tribunalul Militar București, care s-a deplasat la Craiova, și a fost executat la 20 iulie 1953, la Penitenciarul din Craiova.

Declarația pe care partizanul anticomunist Nicolae „Nae” Trocan a dat-o în fața călăilor săi securiști este un exemplu de demnitate și mare curaj:

„Subsemnatul Nicolae M. Trocan, cu domiciliul în trecut în comuna Zegujani, județul Mehedinți, astăzi nestabil în regiunea Gorj, fiind major conștient de urmările ce vor decurge și în deplinătatea facultăților mintale, declar:

Sunt anticomunist, sunt pentru credința în Dumnezeu, țară și neam, monarhie până în măduva oaselor, că am fost român, sunt român și vreau să mor român, că sunt împotriva tuturor străinilor, fie de orice neam ar fi, care prin dictat doresc să pună sistemele lor sociale, politice şi culturale în dauna poporului nostru, a originilor noastre, a obiceiurilor noastre. 

Și, mai pe scurt, sunt trup și suflet din trupul și sufletul țării mele.

Aceasta-mi este declarația pe care o semnez.

Vă rog să atașați atât scrisoarea, cât și declarațiile în original, dacă se poate, dosarului meu de la Curtea Marțială Craiova.

Am această satisfacție, domnule șef, că oricare ar fi rezultatul cu mine, am ajutat și eu, fie chiar cu o pietricică, la clădirea edificiului România Democrată, în înțelesul adevărat al cuvântului meu de mâine.

Fie ca generațiile viitoare să ia pildă de suferințele noastre, de beneficiile noastre de care mă simt și mai mândru”.

Declarația este preluată din studiul „Organizații subversive și contrarevoluționare. Mișcarea română de rezistență din Mehedinți 1949-1952. Documente și interviuri”, Fundația Academia Civică, 2018.

Trupul său spart de gloanțe a fost aruncat într-o groapă necunoscută, mai aflăm de AICI.

Avea doar 32 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola