Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA vrea război în Transnistria ca să salveze Ucraina? Strategia John Bolton
Articole online

SUA vrea război în Transnistria ca să salveze Ucraina? Strategia John Bolton

Represalii pentru agresiunea rusă asupra Ucrainei

 

Într-un articol publicat recent în 19Fortyfive, Bolton scrie că „una dintre prioritățile politicii (americane n,r) ar trebui să fie distrugerea Transnistriei, o entitate artificială complet dependentă de Rusia. O altă distragere a atenției ar putea fi atenția sporită a comunității internaționale pentru Abhazia și Osetia de Sud, „provincile ocupate” din Georgia”, a spus Bolton.

Astfel, crede neoconservatorul care l-a trădat pe Trump, poate fi distrasă atenția Rusiei de la conflictul din Ucraina . Potrivit lui John Bolton, numai o strategie globală cu ajutorul pârghiilor NATO îi poate rezista președintelui Rusiei, „care duce o politică pe termen lung în întreg spațiul post-sovietic, considerându-l ca un pe tot unic”.

Rusofilii lui Dodon denunță iresponsabilitatea americanului

Diplomatul moldovean Victor Borșevici (filorus convins și un apropiat al lui Dodon) susține că „această declarație foarte provocatoare, dură și foarte iresponsabilă a republicanului Bolton (în fapt un neoconservator) este motivată de lupta politică internă din Statele Unite.
„Această declarație foarte provocatoare, dură și foarte iresponsabilă a republicanului limbut este motivată de lupta politică internă a Statelor Unite. Sunt de părere că agravarea conflictului cu Transnistria îi poate ajuta pe politicienii noștri să distragă atenția de la multe probleme acute cu care ne-am confruntat deja, așa cum se întîmplă acum la vecinii noștri din Ucraina. Nu te poți juca cu astfel de lucruri! Numai conflictele militare ne mai lipsesc! Este timpul să ascultăm mai puțin declarațiile unor astfel de limbăreți politici precum John Bolton și să ne gîndim mai mult cu capul la propriile interese și la propria securitate”. a scris Borșevici pe site-ul noi.md

La rândul său, fostul ministru Ion Chicu (și el un apropiat al lui Dodon) a folosit cuvinte mult mai dure. „Acesta nu este un șoim. E un debil. Un potențial client la Nürnberg. Dacă noi, toți europenii, îi lăsăm pe acești corupți să ne „afganizeze”, atunci vom deveni nişte nimeni, vom fi pierduți. Transnistria este țara noastră! Distrugerea unei părţi a ţării noastre e obiectivul gunoaielor corupte. Atât dinspre vest, cât și dinspre est”, a scris Chicu într-o postare pe Facebook citată de știri.md.

John Bolton a fost consilier pentru securitate națională al președintelui Statelor Unite din aprilie 2018 până în septembrie 2019. John Bolton este cunoscut ca un susținător al unei abordări extrem de dure în raport cu adversarii Statelor Unite, notează Pravda.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola