Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > SUA aruncă Polonia sub șenilele tancurilor lui Putin? Adevărul despre transferul de avioane de luptă
Articole online

SUA aruncă Polonia sub șenilele tancurilor lui Putin? Adevărul despre transferul de avioane de luptă

Ucraina are nevoie de avioane pentru a lupta cu invadatorii ruși

Aparent, administrația Biden se ocupă de această chestiune, dar Congresul încă pregătește un pachet uriaș de ajutor militar și umanitar pentru Ucraina în valoare de 10 miliarde de dolari. Noul acord ar presupune transferul de avioane de război de fabricație rusească către Ucraina din Polonia vecină, scrie Financial Times.
Pentru a accelera ajutorul pentru Ucraina – având în vedere și situația câmpului de luptă și faptul că posibilitățile Ucrainei de a se apăra depind în mare măsură de viteza cu care ăi sunt livrate armele necesare – Washingtonul ar putea înlocui rapid avioanele MiG-29 pe care Varșovia le trimite Ucrainei cu avioane de luptă F-16.

Cu toate acestea, un oficial de la Casa Albă, citat de Financial Times, admite că acordul ar putea fi blocat de „o serie de întrebări practice, inclusiv cu privire la cum ar putea fi transferate efectiv avioanele din Polonia în Ucraina”.

Putin amenință țările care furnizează armament Ucrainei

Mai mult, este problema amenințărilor venite recente din partea lui Vladimir Putinîmpotriva oricărei țări care încearcă să furnizeze mai multe arme forțelor ucrainene. Putin a emis în urmă cu câteva zile o amenințare voalată de război împotriva oricărei țări care furnizează arme care sunt folosite pentru a ucide soldații ruși, spunând că acele state ar „purta responsabilitatea”.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a confirmat pentru FT că „Lucrăm, de asemenea, la capacitățile pe care le-am putea oferi pentru a compensa Polonia dacă ar decide să transfere avioane în Ucraina”. Anterior secretarul de stat Antony Blinken a spus că SUA se gândește „foarte activ” la reaprovizionarea Poloniei dacă această țară își transferă rapid propriile aeronave fabricate rusești în Ucraina.

„Polonia nu este în stare de război cu Rusia”

Oficialii polonezi sunt, însă, rezervați, probabil de teamă să nu se arunce în gura lupului. „Polonia nu este în stare de război cu Rusia, dar nu este o țară imparțială, pentru că sprijină Ucraina ca victimă a agresiunii. Consideră, totuși, că toate chestiunile militare trebuie să fie o decizie a NATO ca un intreg.”

Sâmbătă, poate nervos că a intrat în atenția Rusiei pe fondul rafalei de articole din presă, guvernul polonez a respins articolele drept „știri false” – spunând că nu a avut loc nici un transfer al aeronavei sale în Ucraina și nici nu intenționează să facă acest lucru, notează site-ul zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola