Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Stratagema „atac la Adrian Năstase”, în variantă italiană. Ce are de ascuns premierul Conte
Articole online

Stratagema „atac la Adrian Năstase”, în variantă italiană. Ce are de ascuns premierul Conte

Modul în care funcționează treburile publice în UE (politica și justiția) începe să amintească de URSS. Ca să citez nemuritoarele versuri cântate de Jean Moscopol, „Comunismul întai te ajută/ Şi apoi…te execută.” A pățit-o Adrian Năstase, iar acum pare să fi venit rândul fostului premier italian Giuseppe Conte, liderul versatilei Mișcări 5 Stele.

30-400 000 de euro din consultanță

Potrivit cotidianului Domani, poliția financiară a bătut la ușa casei lui Giuseppe Conte . Ar fi făcut-o la ordinul parchetului de la Roma ca să verifice facturi și documente de consultanță în valoare de „circa 300-400 de mii de euro”. Ar fi vorba de afacerile pe care fostul premier le-ar fi făcut cu firme ale lui Francesco Bellavista Caltagirone, fostul proprietar al grupului Acqua Marcia.

Surse din Mișcarea 5 Stele spun că fostul premier nu este investigat, ci i s-ar fi cerut ajutorul pentru a lămuri lucrurile. I s-ar fi cerut documentație privind „ documentația care se află în posesia societății Acqua Marcia și care a fost atașată și la actele de concordanță cu creditorii depuse la instanța de faliment din Roma ”.

Surse apropiate anchetei susțin, însă, că se știe că Giuseppe Conte, între 2012 și 2013, ar fi obținut contracte „ în valoare totală de circa 400 de mii de euro ”. Fără a preciza cifra exactă, fostul premier le-a spus ziariștilor de la Domani că aceste sume „au fost numai parțial încasate ”.
Ziarul vorbește despre Gran Hotel Molino Stucky din Veneția, a cărui achiziție s-ar fi făcut printr-o „tranzacție financiară complicată” la care Giuseppe Conte a lucrat în calitate de consultant.

Percheziția a avut loc pe șest în urmă cu mai multe săptămâni în urmă

 

Fostul premier spune că nu are ce să-și reproșeze. „ Trebuia să evit să lucrez la operațiunea Molino Stucky cu un condamnat în faliment? Scuzați-mă, dar în cazul acesta un avocat încetează să mai fie avocat? ”, le-a spus Conte ziariștilor.
Presa italiană este, însă, din ce în ce mai suspicioasă cu fostul premier. În scandal s-a amestecat și Michele Anzaldi , adjunct Italia Viva și secretar al Comisiei de Supraveghere a RAI: „ Percheziția locuinței lui Conte a avut loc acum câteva săptămâni, dar vestea despre ea a fost primită abia astăzi(…), de ce liderul M5S nu a declarat imediat, cu transparență că a primit vizita inspectorilor de la Finanțe? Are ceva de ascuns? ”, notează Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola