Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Strămoșii românilor, contribuție crucială la progresul umanității. Au domesticit cel mai nobil animal
Istoria universală

Strămoșii românilor, contribuție crucială la progresul umanității. Au domesticit cel mai nobil animal

Potrivit experților de la universitățile Toulhouse și d’Évry Val-d’Essonne din Franța, caii moderni au fost domesticiți cu o mie de ani mai tîrziu decât se credea anterior. Din zona ponto-caspică, acest animalele domesticite s-a răspândit mai apoi în toată Asia și Europa în următoarele câteva secole, mai ales că între timp oamenii au început să călărească și să folosească roata cu spițe pentru care.

Când a fost domesticit calul modern?

Cei 162 de oameni de știință susțin că ar fi identificat și un centru de domesticire în regiunea inferioară Volga-Don, din Rusia. „Datele genetice indică o demografie explozivă la acea vreme, fără echivalent în ultimii 100.000 de ani susține Ludovic Orlando, unul dintre autorii studiului. „Atunci am preluat controlul asupra reproducerii animalului și le-am produs în număr astronomic”.

Noua teorie este într-un puternic dezacord cu credința larg răspândită în comunitatea oamenilor de știință că domesticirea calului modern ar fi fost făcută în Asia centrală, între 3 000 și 4 000 înainte de Hristos.

Cu toate acestea, unii experți au observat că, din moment ce ADN-ul calului este atât de divers, calul modern ar fi putut fi domesticit în mai multe locuri și de populații diferite, potrivit Muzeului American de Istorie Naturală.

Pentru a identifica locul de unde a pornit domesticirea calului, cercetătorii au analizat ADN-ul a 273 de cai antici, ale căror rămășițe au fost descoperite în regiuni despre care s-a presupus că ar putea fi centrele de domesticire a calului precum Iberia și stepele din Eurasia de Vest și Asia Centrală.

ADN-ul acestor cai antici, care au trăit între 50.000 și 200 de ani înainte de Hristos a fost secvențiat la Universitatea din Toulhouse și comparat cu genomul cailor moderni.

În acest sens, cercetătorii au descoperit că a existat o schimbare dramatică în structura genelor de cai între 2.200 și 2.000 î.Hr., deoarece Eurasia fusese populată de cai diferiți genetic înainte de aceasta. În 2009, un studiu a sugerat că Kazahstanul este primul loc unde omenirea a domesticit calul, acum aproximativ 5.500 de ani.

Există dovezi că în așezarea Botai din Asia Centrală caii au fost domesticiți în jurul anului 3.500 î.Hr., dar se crede că acești cai nu au legătură cu calul domestic modern. „Știam că perioada cuprinsă între 4.000 și 6.000 de ani în urmă a fost critică, dar nu au putut fi găsite vreodată dovezi”, susține Orlando.

Nu există o legătură între răspândirea cailor și păstorii indo-europeni

Rezultatele noastre resping asocierea obisnuită între echitație și extinderea masivă a păstorilor de stepă Yamnaya în Europa în jurul anului 3000 î.Hr., determinând răspândirea limbilor indo-europene ”, au scris autorii în studiu.

„Acest proces a implicat mai întâi călăria, deoarece carele cu roți cu spițe reprezintă inovații tehnologice ulterioare, apărute în jurul anilor 2000-1800 î.Hr. în cultura Sintashta Trans-Urală ”, au scris autorii studiului publicat în revista științifică Nature, notează Daily Mail.

Potrivit periodizării făcute de savanții de la universitățile Toulhouse și d’Évry Val-d’Essonne din Franța, domesticirea calului ar putea fi legată și de populațiile neolitice care au creat pe teritoriul României fantasticele civilizații Cucuteni-Trypolie și Gumelnița.

Registration

Aici iti poti reseta parola