Evenimentul Istoric > Articole online > Strămoşii noştri de acum 44.000 de ani, maeştri ai artei figurative
Articole online

Strămoşii noştri de acum 44.000 de ani, maeştri ai artei figurative

Acestea sunt, de altfel, primele dovezi de artă figurativă din istoria mondială, şi au fost date publicităţii de revista Nature.

Pictura din insula Sulawesi înfățișează oameni supranaturali care vânează animale sălbatice. Este, spun arheologii, cea mai veche reprezentare de artă figurativă.

Scenă sofisticată

Scena este extrem de sofisticată pentru cât este de veche și arată că oamenii aveau capacități creative extraordinare.

Figurile, jumătate om jumătate animal, vânează porci sălbatici și animale cu coarne. Cei care locuiau în Sulawesi acum 44 de milenii desenau foarte multe animale și înfățișau ființe cu puteri fantastice.

„Aceste imagini sunt primul exemplu pentru faptul că strămoşii noştri aveau imaginaţie şi gândire abstractă şi puteau să îşi imagineze diverse lucruri”, spune Adam Brumm, profesor la Universitatea Griffith (Australia).

 

Importanţa descoperirii

Descoperirea arheologică este cu atât mai importantă cu cât până recent oamenii de ştiinţă erau convinşi că Europa era locul primelor picturi, precum şi al apariţiei primelor religii.

În revista Nature a fost publicat un articol despre descoperirea care se referă la un panou de 4,5 metri lungime unde se pot vedea șase mamifere urmărite de un grup de vânători înarmați cu sulițe și funii. Vânătorii au corp de om, dar cap de pasăre sau de reptilă.

Animalele cu coarne din picturi se numesc anoa, o specie de bizon de apă ce trăia în Sulawesi. Bizonii par a avea dimensiunea unor câini, dar compensează prin figurile fioroase, iar figurile jumătate om – jumătate animal par să alerge sau să vâneze acești bizoni.

Arheologii admit că este o interpretare faptul că în picturi este o scenă de vânătoare, fiindcă nu se știe dacă liniile roșii chiar înfățișează sulițe sau funii.

La fel, se poate presupune că vânătorii sunt ființe supranaturale cu trăsături umane, mai ales că în multe culturi erau pictate ființe cu puteri magice și aspect cu totul ieșit din comun.

Scenă narativă

Pictura monocromă a fost descoperită în 2017 într-o grotă dintr-un sit numit Leang Bulu Sipong și era într-o stare avansată de degradare.

Este uimitor. Este o scenă narativă și este prima oară când vedem asta în picturile rupestre”, spune Maxime Aubert, arheolog la Griffith University din Australia.

Cercetătorii spun că pictura din perioada paleoliticului superior datează de cel puțin 44.000 de ani și este cea mai veche scenă de vânătoare din arta preistorică.

Ei mai spun că este și cea mai veche operă de artă figurativă descoperită până acum, detronând sculptura de fildeș a unui om cu cap de leu, descoperită în Germania și datând de acum 40.000 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola