Progresul științei nu poate fi negat de nimeni. E evident pentru toată lumea că societatea actuală e mai dezvoltată din toate punctele de vedere decât în orice alt moment din istoria umanității. N-avem, însă, niciun motiv să ne disprețuim strămoșii. În primul rând, fără descoperirile lor n-am fi ajuns unde suntem astăzi. Pe de altă parte, cu toată lipsa lor de mijloace, au fost capabili de lucruri mărețe- de pildă construirea piramidelor.
Avem un creier mai mic decât strămoșii noștri
Un alt lucru foarte interesant a fost descoperit de cercetătorii americani. Experții de la Universitatea din Boston au analizat 985 de creiere umane fosilizate și moderne și au observat o creștere a dimensiunii în urmă cu 2,1 milioane de ani și din nou în urmă cu 1,5 milioane de ani. Ciudat este că s-a înregistrat și o scădere în timpul erei Holocen, adică în urmă acum aproximativ 12.000 de ani.
Experții au o explicație. În urmă cu 12 000 de ani, oamenii au început să formeze structuri sociale complexe, din ce în ce mai mari, în care cunoștințele erau împărtășite, iar oamenii au început să se specializeze npentr a ăndeplinianumite sarcini, ceea ce a dus la creierul să devină mai eficient și să scadă în dimensiune.
Ipoteza este că oamenii antici au avut nevoie de mai puțină energie a creierului pentru a stoca informații, ceea ce a dus la micșorarea creierului. Să însemne asta că în zilele noastre, tehnologiile care fac ca totul să fie la îndemână, vor face să aibă loc o nouă micșorare a creierului uman? Nu știm, încă.
„Propunem explicația că această scădere (din urmă cu 12 000 de ani n.r.) se datorează dependenței crescute de inteligența colectivă, ideea că un grup de oameni este mai inteligent decât cea mai inteligentă persoană din grup, numit adesea „înțelepciunea mulțimilor”. susține dr. James Traniello, de la Universitatea din Boston, unul dintre autorii studiului.
Studiul furnicilor explică de ce s-a micșorat creierul uman?
Sigur, unii ar putea spune că un creier mai mare nu înseamnă neapărat mai multă inteligență. Analiza evoluției arată, însă, că cei care se susțin o astfel de teorie se înșală. Creierul uman a crescut aproape de patru ori în ultimii 6 milioane de ani „de când Homo a împărtășit ultima dată un strămoș comun cu cimpanzeii, dar se crede că creierul uman a scăzut în volum de la sfârșitul ultimei ere glaciare”, se arată în studiul publicat în Frontiers in Ecology and Evolution.
Experții americani recunosc că explicația pe care au găsit-o studiind furnicile.
„Societățile formate din furnici și cele umane sunt foarte diferite și au urmat căi diferite în evoluția socială.
Cu toate acestea, furnicile și oamenii au în comun niște aspecte importante ale vieții sociale, cum ar fi luarea deciziilor în grup și diviziunea muncii, precum și producțiade alimente (agricultura).
Aceste asemănări ne pot informa în linii mari despre factorii care pot influența schimbările în dimensiunea creierului uman”, spune doctorul James Traniello.
Cercetătorii explică că creierul mai mic utilizează mai puțină energie și, deoarece oamenii antici au început să-și împărtășească cunoștințele în urmă cu 3.000 de ani, creierul lor avea nevoie de mai puțină energie pentru a stoca o mulțime de informații – rezultând astfel o scădere a dimensiunii, notează Daily Mail.