Evenimentul Istoric > Articole online > Trimisul special al LE TEMPS doar că nu i-a ridicat statuie lui Armand Călinescu
Articole online

Trimisul special al LE TEMPS doar că nu i-a ridicat statuie lui Armand Călinescu

Președinte al Consiliului de Miniștri, ministru de interne, ministru al apărării naționale, dl Armand Călinescu, primul-ministru al României care are din partea MS Regelui Carol al II-lea misiunea grea de a aplica formulele concepute de Suveran, în scopul de a asigura totdeodată securitatea totală a țării și refacerea spiritului național, este un șef de echipă foarte ocupat.

 

Lucrul este lesne de înțeles, fiindcă, în afară de obligațiile proprii departamentelor a căror sarcină o poartă, dl Călinescu asumă față de Suveran toată răspunderea actelor guvernamentale, asistă ceremoniile oficiale, prezidează destinele Frontului Renașterii Naționale, purtând o mie de sarcini diferite, care, în momentul când România apare ca unul din polii cei mai de atracție ai activității europene, sunt sarcini grele și totdeodată gingașe. (…)

 

Între timp, în calitate de ministru de interne, dl. Călinescu anunța și pregătea alegerile generale la care noile colegii electorale, prevăzute prin Constituția din 1938, vor proceda la 1 și 2 iunie, dl Călinescu veghea la întocmirea acordurilor economice și studia cu dl Gafencu, ministrul afacerilor străine, concluziile călătoriei acestuia în capitalele europene (…)

 

Dl Călinescu a avut într-adevăr nevoie, ca și tovarășii de echipă, de voință și de curaj pentru a sfărâma definitiv valurile terorismului politic. Nu a putut reuși decât dând dovadă de o autoritate cvasi dictatorială desigur, dar în limitele unei discipline naționale și sociale liber consimțite de toți, în deplină independență a unui spirit rămas curat românesc ”, îl prezenta Robert Poulain pe Armand Călinescu.

 

Nu suntem nici fasciști, nici naziști, nici politicieni, suntem demofili fără demagogie, realizatori fără vorbărie zadarnică, adversari ai profesiunii parlamentare, dar partizani ai reprezentanței alese și ai libertății de a vorbi și de a scrie fără licențe. Astfel – mi-as spus dl Călinescu – se poate rezuma doctrina noastră.

 

Vom da, de altfel, cea mai bună dovadă despre aceasta consultând țara în zilele de 1 și 2 iunie, pentru a asigura liberul joc al noii Constituții. S-a putut crede, în afară, că România trăiește sub un regim de dictatură totală. Vedeți că nu este nimic din toate acestea. Alegerile se vor face liber, fără îndoială după formule noi, dar vom avea atât în Cameră, cât și la Senat o reprezentare a intereselor adevărate ale țării, fiindcă nu sunt alegători decât bărbații și femeile de 30 de ani, care lucrează și sunt înscriși în unul dintre cele trei categorii prevăzute în Constituție, adică: Agricultură și Muncă manuală, Comerț și Industrie, Ocupațiuni intelectuale. Votul va fi secret și uninominal”, i-a mai spus Călinescu jurnalistului francez.

 

Trebuia să se sfârșească cu certurile noastre lăuntrice în fața amenințărilor externe care erau și mai mult grăbite de semnele unei slăbiciuni, rezultat al dezbinărilor noastre. În fața istoriei va fi un mare merit al MS Regelui Carol al II-lea de a fi înțeles aceasta, căci noi am fost de fapt numai executorii gândului său”, mai declara Călinescu.

Registration

Aici iti poti reseta parola