Evenimentul Istoric > Articole online > Statele Unite au semnat un acord istoric cu talibanii din Afganistan
Articole online

Statele Unite au semnat un acord istoric cu talibanii din Afganistan

Statele Unite şi talibanii afgani au semnat sâmbătă la Doha un acord istoric, care deschide calea pentru o retragerea totală a soldaţilor americani din Afganistan şi pentru negocieri de pace interafgane după 18 ani de război, comentează agenţia de presă France Presse.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad şi liderul politic al talibanilor Abdul Ghani Baradar au semnat textul acordului şi şi-au strâns mâna, pe fondul unor aplauze din partea celor prezenţi, dintre care unii au strigat ”Allah Akbar (Allah este cel mai mare)”.

Oficiali americani şi reprezentanţi ai talibanilor au semnat acordul după luni de negocieri, în capitala Qatarului, în prezenţa unor lider din Pakistan, Qatar, Turcia, India, Indonezia, Uzbekistan şi Tadjikistan, pentru a pune capăt celui mai lung război purtat de Statele Unite, cel din Afganistan, din 2001 până azi.

SUA ar urma să-şi reducă iniţial forţele din Afganistan la 8.600 de militari în interval de 135 de zile de semnarea acordului.

Acordul oferă probabil cea mai bună ocazie de până acum pentru Statele Unite de a ieşi din acest război de 19 ani, care a costat vieţile a peste 2.400 de militari americani şi a sute de mii de afgani, de la invadarea Afganistanului, după atentatele de la 11 septembrie 2001 şi înlăturarea talibanilor de la putere.

Acordul nu implică încheierea completă a prezenţei militare americane în Afganistan: retragerile iniţiale nu vor aduce numărul trupelor decât la cam acelaşi nivel cu cel atins de fostul preşedinte american Barack Obama.

Cotidianul Los Angeles Times comentează că şi o retragere parţială îi va da şanse de reuşită electorală lui Trump, permiţându-i să spună că a redus războaiele din străinătate, un obiectiv care i-a scăpat în Irak şi Siria.

În acordul de patru pagini, SUA se angajează să retragă toate forţele din Afganistan într-un termen de 14 luni şi să înceapă să lucreze imediat pentru eliberarea celor circa 5.000 de prizonieri talibani. În acelaşi timp, talibanii vor trimite un mesaj clar că Al Qaida şi cei care ameninţă securitatea Statelor Unite şi a aliaţilor lor nu îşi mai au locul în Afganistan.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola