Evenimentul Istoric > Articole online > State care au dispărut în secolul XX
Articole online

State care au dispărut în secolul XX

Cele două războaie mondiale, tăvălugul comunist și alte zvârcoliri globale au schimbate radical fața lumii, fără să se sinchisească de voința locuitorilor.

Iată mai jos o trecere în revistă a câtorva dintre țările pe care aceste schimbări le-au șters de pe hartă.

Neutrul Moresnet

Moresnet a fost înființat în 1816 și a fost co-guvernat de Regatul Unit al Olandei, devenit ulterior Belgia, și Regatul Prusiei. În timpul Primului Război Mondial, teritoriul de nici doi kilometri pătrați a fost cucerit de Germania.

— Carte poștală cu harta Moresnet—

După război, Germania a fost obligată să elibereze Belgia și Moresnet, iar teritoriul a fost declarat parte a Belgiei prin Tratatul de la Versailles din 1919, împreună cu orașele Eupen și Malmedy.

—Steagul Moresnet—

În Al Doilea Război Mondial, Germania cucerește din noul fâșia de pământ, dar o cedează încă o dată Belgiei la sfârșitul războiului, în 1945. Zona a fost numită Kelmis și este considerată o regiune belgiană.

Republica Salò

Salò, o fâșie de pământ lângă Lacul Garda, un avanpost nazist în Italia lui Mussolini, din 1943 până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1945. Partea de nord a Italiei a fost numită de Mussolini Republica Socială Italiană, iar Salò erabaza Partidului Republican Fascist.

Până în februarie 1945, Aliații capturaseră aproape întreaga Italie. Regimul fascist s-a sfârșit în aprilie 1945, când Aliații și rezistența italiană i-au alungat pe nemți din Italia.

Tibet

Imperiul Tibetan a apărut în secolul VII, în Himalaya. Regiunea reprezenta circa un sfert din teritoriul chinez.

După revoluția Xinhai din 1912, Tibetul și-a declarat independența, dar aceasta nu a fost recunoscută de China. Tibetul a fost absorbit de Republica Populară Chineză, iar guvernul tibetan a fost desființat în 1959. Concomitent au apărut mișcările pentru eliberarea Tibetului conduse de Dalai Lama.

Republica Arabă Unită

Din 1958 până în 1961, Republica Arabă Unită a reprezentat o uniune administrativă între Egipt și Siria (inclusiv Fâșia Gaza), ca un prim pas spre unificarea lumii arabe și stoparea influenței comuniste.

În 1961 în Siria are loc o lovitură de stat, iar aceasta iese din uniune. Egiptul a continuat să se numească Republica Arabă Unită până în 1971.

Regatul Sikkim

Sikkim a fost un regat întemeiat în secolul XVII în nord-vestul Indiei, de-a lungul Drumului Mătăsii. Înainte de a deveni parte a Indiei, în 1791, Sikkim a ajutat Tibetul să lupte împotriva Regatului Gorkha și a fost cucerit de dinastia chineză Qing.

În 1890, Sikkim a devenit protectorat britanic. După ce britanicii au acordat Indiei independența, în 1947, locuitorii din Sikkim nu au dorit ca țara lor să devină parte a Indiei. În 1975, premierul indian Indira Gandhi convige poporul să răstoarne monarhia și recunoaște Sikkim ca al 22-lea stat indian.

Cehoslovacia

Cehoslovacia a fost în cea mai mare parte a istoriei sale parte a Imperiului Austro-Ungar. După Primul Război Mondial și dezmembrarea imperiului, țara a absorbit teritoriile Boemiei, Moraviei, Slovaciei și Ruteniei Carpatice, declarându-și independența.

În 1939, naziștii au invadat Cehoslovacia, rupând-o în două părți: Protectoratul Boemiei și Moraviei și statul Slovac.

În 1946, după ce germanii au fost înfrânți, țara a intrat în zona de influență sovietică. Revoluția de Catifea a readus democrația în 1989, dar în 1992, Cehoslovacia s-a rupt în două țări independente: Cehia și Slovacia.

Iugoslavia

O altă parte a Imperiului Austro-Ungar a fost Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, o federație creată în 1918 între statul slovenilor, croaților și sârbilor și Regatul Serbiei. Familia Karageorgevici a devenit familie domnitoare în Regatul Iugoslav, numit astfel în 1929.

Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial aduce și sfârșitul monarhiei în 1945. În anul următor, guvernul comunist al lui Tito redenumește țara Republica Federativă Iugoslavia. În 1992, aceasta s-a despărțit în Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia, Macedonia și Muntenegru.

Registration

Aici iti poti reseta parola