Iată mai jos o trecere în revistă a câtorva dintre țările pe care aceste schimbări le-au șters de pe hartă.
Neutrul Moresnet
Moresnet a fost înființat în 1816 și a fost co-guvernat de Regatul Unit al Olandei, devenit ulterior Belgia, și Regatul Prusiei. În timpul Primului Război Mondial, teritoriul de nici doi kilometri pătrați a fost cucerit de Germania.
– Carte poștală cu harta Moresnet–
După război, Germania a fost obligată să elibereze Belgia și Moresnet, iar teritoriul a fost declarat parte a Belgiei prin Tratatul de la Versailles din 1919, împreună cu orașele Eupen și Malmedy.
–Steagul Moresnet–
În Al Doilea Război Mondial, Germania cucerește din noul fâșia de pământ, dar o cedează încă o dată Belgiei la sfârșitul războiului, în 1945. Zona a fost numită Kelmis și este considerată o regiune belgiană.
Republica Salò
Salò, o fâșie de pământ lângă Lacul Garda, un avanpost nazist în Italia lui Mussolini, din 1943 până la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, în 1945. Partea de nord a Italiei a fost numită de Mussolini Republica Socială Italiană, iar Salò erabaza Partidului Republican Fascist.
Până în februarie 1945, Aliații capturaseră aproape întreaga Italie. Regimul fascist s-a sfârșit în aprilie 1945, când Aliații și rezistența italiană i-au alungat pe nemți din Italia.
Tibet
Imperiul Tibetan a apărut în secolul VII, în Himalaya. Regiunea reprezenta circa un sfert din teritoriul chinez.
După revoluția Xinhai din 1912, Tibetul și-a declarat independența, dar aceasta nu a fost recunoscută de China. Tibetul a fost absorbit de Republica Populară Chineză, iar guvernul tibetan a fost desființat în 1959. Concomitent au apărut mișcările pentru eliberarea Tibetului conduse de Dalai Lama.
Republica Arabă Unită
Din 1958 până în 1961, Republica Arabă Unită a reprezentat o uniune administrativă între Egipt și Siria (inclusiv Fâșia Gaza), ca un prim pas spre unificarea lumii arabe și stoparea influenței comuniste.
În 1961 în Siria are loc o lovitură de stat, iar aceasta iese din uniune. Egiptul a continuat să se numească Republica Arabă Unită până în 1971.
Regatul Sikkim
Sikkim a fost un regat întemeiat în secolul XVII în nord-vestul Indiei, de-a lungul Drumului Mătăsii. Înainte de a deveni parte a Indiei, în 1791, Sikkim a ajutat Tibetul să lupte împotriva Regatului Gorkha și a fost cucerit de dinastia chineză Qing.
În 1890, Sikkim a devenit protectorat britanic. După ce britanicii au acordat Indiei independența, în 1947, locuitorii din Sikkim nu au dorit ca țara lor să devină parte a Indiei. În 1975, premierul indian Indira Gandhi convige poporul să răstoarne monarhia și recunoaște Sikkim ca al 22-lea stat indian.
Cehoslovacia
Cehoslovacia a fost în cea mai mare parte a istoriei sale parte a Imperiului Austro-Ungar. După Primul Război Mondial și dezmembrarea imperiului, țara a absorbit teritoriile Boemiei, Moraviei, Slovaciei și Ruteniei Carpatice, declarându-și independența.
În 1939, naziștii au invadat Cehoslovacia, rupând-o în două părți: Protectoratul Boemiei și Moraviei și statul Slovac.
În 1946, după ce germanii au fost înfrânți, țara a intrat în zona de influență sovietică. Revoluția de Catifea a readus democrația în 1989, dar în 1992, Cehoslovacia s-a rupt în două țări independente: Cehia și Slovacia.
Iugoslavia
O altă parte a Imperiului Austro-Ungar a fost Regatul Sârbilor, Croaților și Slovenilor, o federație creată în 1918 între statul slovenilor, croaților și sârbilor și Regatul Serbiei. Familia Karageorgevici a devenit familie domnitoare în Regatul Iugoslav, numit astfel în 1929.
Sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial aduce și sfârșitul monarhiei în 1945. În anul următor, guvernul comunist al lui Tito redenumește țara Republica Federativă Iugoslavia. În 1992, aceasta s-a despărțit în Serbia, Croația, Slovenia, Bosnia, Macedonia și Muntenegru.