Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Stalin îl înfrânge definitiv pe Troțki
Articole online

Stalin îl înfrânge definitiv pe Troțki

Lupta pentru putere dintre Stalin și Troțki se decide pe 12 noiembrie 1927, când ultimul este exclus din Partidul Comunist.

Din acea zi, Stalin a devenit unicul conducător, de necontestat, al Uniunii Sovietice.

Troțki a fost deportat în Kazahstan la Alma Ata pe 31 ianuarie 1928 ,apoi exilat din URSS în 1929.

În timpul bolii lui Lenin, Troțki nu i s-a opus lui Stalin, care-și consolida poziția în partid și stat. Nici la Congresul al XII-lea al Partidului din 1923 nu a acționat, deși Testamentul politic al lui Lenin cerea îndepărtarea lui Stalin. Acesta, sprijinit de Lev Kamenev și de Grigori Zinoviev, a prelua controlul Partidului Comunist.

Abia după aceea Troțki și susținătorii săi au format Opoziția de stânga, care a luptat în interiorul Partidului Comunist câțiva ani împotriva conducerii lui Stalin și a platformei sale politice.

Prima lui oprire în exil a fost insula turcească Prinkipo, unde a stat patru ani. În 1933, Daladier i-a oferit azil politic în Franța. A locuit la început în Royan, apoi în Barbizon. Nu i s-a permis să viziteze Parisul.

În 1935 i s-a adus la cunoștință că nu mai este binevenit în Franța și s-a mutat în Norvegia, la Oslo.

După doi ani a fost pus sub arest la domiciliu, apoi i s-a permis să plece spre Mexic împreună cu soția sa, Natalia Sedova.

În Mexic, a trăit în casa pictorului Diego Rivera, iar mai apoi în casa Fridei Kahlo.

Troțki s-a certat la un moment dat cu pictorul Rivera și în 1939 s-a mutat în propria lui reședința în Coyoacán – o suburbie a Mexico City.

Pe 24 mai 1940 a supraviețuit unui atac atribuit unor asasini presupuși sovietici.

Mai târziu, pe 20 august 1940, Troțki a fost atacat și asasinat în propria lui casă de un agent stalinist, Ramón Mercader, care i-a înfipt un piolet pentru gheață în cap.

Casa din Coyoacán a fost păstrată aproape în aceeași stare ca în ziua asasinatului și acum este muzeu. Mormântul lui se află în curtea casei.

Lev Davidovici Troțki s-a născut pe 26 octombrie/7 noiembrie 1879, în Bereslavka, Raionul Bobrîneț, Imperiul Rus, într-o familie de evrei așkenazi din Ucraina, cu numele de Léiba sau Leib Bronștéin.

După venirea la putere a bolșevicilor, a devenit Comisar al Poporului pentru Afacerile Externe, având ca sarcină negocierea tratatului de pace cu Germania și aliații ei.

După pacea de la Brest-Litovsk, a demisionat și a fost numit Comisar al Poporului pentru Afacerile Armatei și Flotei.

În martie 1921 a organizat și a condus represiunea rebeliunii din Kronstadt. Aceasta a fost ultima revoltă importantă împotriva guvernării bolșevice.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola