Rasputin şi țarina. Un ţar neputincios. Şi pe urmă marele, răscolitorul scandal al ministeriatului Sukhomlinov (foto).
Sergei Nicolaievici Myasoedov, de veche şi curată viţă aristocratică a fost însă prins trişând la cărţi. Trişorul a fost eliminat din armată! Exclus din corpul cavaleriei, reuşeşte insa sa fie numit căpitan de jandarmi la Wierzbolowo, localitate la frontiera germane.
E vamă şi afacerile încep. Sergei are nevoe de protecţii multe, de bani mulți. E ambițios.
Cucoanele elegante, care introduc din călătorii mărfuri de contrabandă, găsesc în Myasoedov un protector. Astfel se fac relaţiile la Petrograd, la Kiev, la Moscova.
Contrabanda o face şi pe cont propriu. Se deplasează adesea până la cel mai apropiat orăşel german, de unde aduce băuturi şi altele.
Totul merge strună. Şi o cunoaşte, tot cu prilejul unui scandal de vamă, şi pe frumoasa Catherina Dimitriewna Butowicz, soţia unui inspector al şcolilor şi viitoarea nevastă a marelui trădător Sukhomlinov.
Prin contele von Hohenau, şambelan al lui Wilhelm II, ajunge să vorbească cu Kaiserul, care-i spune:
— În vederea conservării monarhiei, căci eşti, nu-i aşa? — monarhist convins — trebuie să ne ajuţi pe noi, germanii, care suntem singurii prieteni ai Rusiei. Furnizează-ne deci documentele şi informaţiile cutare şi cutare.
Bani berechet. Prin legătura cu Catherina Dimitriewna, nevasta de acum a ministrului de război Sukhomlinov, Myasoedov reuşeşte să părăsească Wierzbolowo fiind numit secretar general al ministerului de război.
Sukhomlinof, ministrul, este în solda Germaniei. Nevastă-sa la fel. Iar Sergiu Nicolaievici Myasoedov lucrează cu ei.
Pe front, însă, armatele ruseşti sunt distruse în luptele contra germanilor.
Sărman colos rusesc, cineva a spus că erai un colos pe picioare de lut. Trădătorii şi spionii îţi mişunau în cap. Un călugăr murdar ţi-a fost stăpân, scria Realitatea Ilustrată din 5 aprilie 1933.
Myasoedov, la urmă, n-a mai putut fi acoperit şi a compărut în
faţa unei judecăţi. Osânda i-a fost moartea.
Fostu-i-au de ajuns frumoasei Catherina batistele de mătase
pentru a-l plânge? Plânsu-l-a oare? Stranie împerechere de gânduri, la ce ai dat naştere? – se mai întreba revista citată mai sus.
Sukhomlinov
Vladimir Aleksandrovich Sukhomlinov s-a născut 16 august 1848 și a murit pe 2 februarie 1926 în Germania. A fost general al Armatei Imperiale Ruse, șef al Statului Major General din 1908 până în 1909 și ministrul de război din 1909 până în 1915.