Specialiștii în detectarea metalelor au descoperit în Ucraina avioane britanice îngropate din timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În acest an, deținătorii de detectoare de metale care au răspuns la rapoartele privind o bombă neexplodată din timpul celui de-al Doilea Război Mondial într-o pădure de lângă Kiev au dat peste rămășițele îngropate a opt avioane de luptă britanice Hurricane.
Aeronavele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial sunt acum resturi metalice ruginite, dar cercetătorii speră să le restaureze și să le expună în Muzeul de Stat al Aviației Oleg Antonov din Ucraina.
Deși va mai trece ceva timp până când avioanele fragmentate vor putea fi admirate de public, expunerea lor ar putea oferi viitorilor spectatori șansa de a face o paralelă între cel de-al Doilea Război Mondial și actualul război dintre Rusia și Ucraina.
La fel cum Marea Britanie și Statele Unite au trimis ajutoare Ucrainei, care luptă împotriva Rusiei, Marea Britanie a trimis peste 3.000 de Hurricane în Uniunea Sovietică după invazia Germaniei naziste în regiune în 1941, folosind programul de împrumut al Statelor Unite, potrivit BBC.
„Hurricanes sunt un simbol al asistenței britanice din anii celui de-al Doilea Război Mondial, așa cum și noi apreciem foarte mult asistența britanică din zilele noastre”, a explicat pentru BBC Valerii Romanenko, șeful departamentului de cercetare de la muzeul ucrainean de aviație din Kiev. „Marea Britanie este unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru țara noastră în prezent”.
„În 1941, Marea Britanie a fost prima țară care a furnizat masiv avioane de luptă Uniunii Sovietice. Acum, Marea Britanie este prima țară care oferă rachete de croazieră Storm Shadow forțelor noastre armate”, a adăugat Romanenko.
Noua descoperire le permite experților să înțeleagă motivul pentru care cele opt Hurricane britanice au ajuns să fie îngropate în pădure
Deoarece mențiunile programului „Lend-Lease” cereau ca țara să plătească pentru orice avion donat care rămânea intact după cel de-al Doilea Război Mondial, unele țări au ales să dezmembreze și să ascundă avioanele pentru a evita să le achite.
Deși unele Hurricane au fost distruse în mod legitim în luptele împotriva naziștilor, iar altele au fost demontate pentru ca piesele lor să poată fi refolosite, este foarte probabil ca aceste opt Hurricane să fi fost în mod intenționat dezmembrate și îngropate în apropierea Kievului de astăzi – care făcea parte pe atunci din Uniunea Sovietică. Dacă avioanele erau considerate „dispărute” de către restul lumii, atunci sovieticii nu ar fi trebuit să plătească Statelor Unite pentru aceste aeronave.
Cu toate că au circulat mult timp zvonuri cu privire la locul unde au ajuns avioanele, acestea au rămas ascunse până în acest an, iar cercetătorii locali și pasionații de aviație sunt entuziasmați de perspectiva reconstituirii lor.
„Este foarte greu să găsești astfel de aeronave în Ucraina”, a declarat Oleks Shtan, un fost pilot ce a condus săpăturile. „Este foarte important pentru istoria aviației noastre, deoarece nicio aeronavă de acest fel nu a mai fost găsită aici până acum”.
„În definitiv, Hurricane-urile au fost vitale pentru efortul de război al aliaților pe parcursul celui de-al Doilea Război Mondial”.
De exemplu, în timpul Bătăliei din Marea Britanie din 1940, avioanele de tip Hurricane au fost responsabile pentru doborârea a peste jumătate din avioanele inamice. „Hurricane era un aparat puternic și ușor de pilotat”, a declarat Shtan, după cum a relatat Live Science. „Era stabil ca o platformă de tun și potrivit pentru piloții fără experiență”.
După încheierea războiului, Hurricane a căzut rapid în dizgrația aviatorilor. Înregistrările arată că cei mai mulți piloți le considerau insuficient de puternice și preferau să le folosească doar pentru activități de apărare aeriană.
În prezent, aproximativ 14 Hurricane restaurate sunt capabile să zboare, ceea ce le face un obiect de colecție rar și dorit de muzee și de pasionații de aviație.