Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bio-Cernobîlul pe care sovieticii au reușit să-l ascundă. Nimeni nu știe exact câți oameni au murit
Articole online

Bio-Cernobîlul pe care sovieticii au reușit să-l ascundă. Nimeni nu știe exact câți oameni au murit

În octombrie 1979, un ziar vest-german condus de emigranți sovietici a publicat o poveste vagă în care se susținea că avusese loc o explozie într-o fabrică militară din Sverdlovsk (acum Ekaterinburg), eliberând bacterii mortale care uciseseră până la o mie de oameni.

Presa sovietică a replicat că Washingtonul era gata să folosească orice tragedie care afecta poporul sovietic în avantajul său politic.

Unii oameni de știință din SUA, precum renumitul cercetător de la Harvard, Matthew Meselson, au fost, de asemenea, înclinați să creadă explicația sovietică.

În 1981, Statele Unite au susținut că forțele comuniste din Asia au folosit micotoxine „ploaie galbenă” în Asia – acuzații care au fost discreditate pe scară largă.

Când, în 1988, omul de știință sovietic Pyotr Burgasov a fugit în Statele Unite și a prezentat înregistrări cu autopsii și fotografii ale victimelor focarului de la Sverdlovsk, mulți oameni de știință occidentali au fost în cele din urmă convinși că incidentul reflecta doar starea jenantă al sistemului medical sovietic.

Cu toate acestea, datele din autopsii au sugerat câteva anomalii curioase, inclusiv dovezi ale umflării plămânilor corespunzătoare unei infecții pulmonare cu antrax.

Mai mult, de ce focarul a afectat în principal bărbații adulți și relativ puține femei sau copii? Au apărut noi zvonuri conform cărora Uniunea Sovietică a dezvoltat o formă de boală adaptată pentru a ucide bărbați de vârstă militară.

Adevărata situație va ieși la iveală în 1992, după căderea Uniunii Sovietice. Noul președinte rus, Boris Elțîn, i-a mărturisit președintelui George H. W. Bush într-o discuție că acuzațiile SUA cu privire la arma biologică sovietică sunt pe deplin adevărate. Elțîn fusese șeful partidului în Sverdlovsk în timpul focarului, despre care a recunoscut că a fost rezultatul accidentului cu arme biologice.

La doar un an de la semnarea interdicției de armă biologică din 1972, Uniunea Sovietică și-a extins de fapt producția de arme biologice printr-un nou program civil masiv, cunoscut sub numele de Biopreparat, care avea cincizeci de mii de angajați, răspândiți în cincizeci și două de locuri separate.

Biopreparat a fabricat sute de tone dintr-o duzină de agenți diferiți de luptă, concepute pentru a fi răspândite de rachete sau pulverizate din avioane.

Și au avut loc nenorociri – de exemplu, în 1971, variola armată, testată pe insula Vozrozhdeniya, a infectat un om de știință pe o navă care era trecere, ducând la trei morți.

Sursa AICI

 

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola