Evenimentul Istoric > Articole online > Soţia a trei artişti celebri şi amanta celui de-al patrulea: Alma Schindler-Mahler-Gropius-Werfel
Articole online

Soţia a trei artişti celebri şi amanta celui de-al patrulea: Alma Schindler-Mahler-Gropius-Werfel

Ea a fost căsătorită, unul după altul, cu compozitorul Gustav Mahler, cu arhitectul Walter Gropius (fondatorul mişcării Bauhaus) şi în fine cu scriitorul Franz Werfel.

S-a născut la Viena, în 1879. Numele de fată era Alma Schindler. Provenea dintr-o familie înstărită.

A crescut în Viena şi a cunoscut anii de aur ai sfârşitului de secol XIX.

Capitală culturală

Viena era una dintre capitalele culturale cele mai importante din lume, în secolele al XIX-lea şi al XX-lea, aminteşte history.info.

Stiluri artistice renumite, precum Art Nouveau şi Modernismul au avut originea aici. Celebrul psihanalist Sigmund Freud a lucrat la Viena, ca şi artişti celebri precum Gustav Klimt sau Otto Wagner.

Prima căsătorie

Alma s-a căsătorit cu celebrul compozitor şi dirijor Gustav Mahler la vârsta de 22 de ani, după ce rămăsese însărcinată cu el.

El era cu 19 ani mai mare decât ea.

Alma era ea însăşi compozitoare, dar după căsătoria cu Mahler a intrat într-un con de umbră.

Amantă

După un timp a devenit amanta celebrului arhitect Walter Gropius, dar s-a împăcat cu soţul ei. Mahler, însă, a murit după numai 9 ani de căsnicie.

Rămânând văduvă de tânără (avea doar 31 de ani), Alma a avut imediat o legătură pasională cu tânărul pictor Oskar Kokoschka. Acesta era cu şase ani mai tânăr decât ea.

Multe dintre tablourile pictate de el au avut-o pe ea ca muză, iar el a iubit-o toată viaţa, deşi s-au despărţit.

A doua căsătorie

Apoi ea s-a căsătorit cu fostul amant – menţionatul Walter Gropius – unul dintre cei mai celebri arhitecţi din istorie.

A treia căsătorie

Deja în cursul acestei căsătorii ea a început o relaţie amoroasă cu scriitorul Franz Werfel, cu care s-a căsătorit după divorţul de Gropius.

Werfel era evreu, aşa că au fost nevoiţi să fugă în Statele Unite după venirea la putere a naziştilor.

Jurnalele ei

Alma-Schindler-Mahler-Gropius-Werfel a decedat la 11 decembrie 1964 la New York, la vârsta de 85 de ani. A fost înmormântată în Viena natală.

Jurnalele sale intime sunt o sursă importantă pentru cunoaşterea şi înţelegerea vieţii artiştilor ai căror soţie sau amantă a fost aceasta, mai scrie history.info.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola