Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Sosirea Regelui Alexandru al Serbiei în București pentru logodna cu principesa Marioara
Articole online

Sosirea Regelui Alexandru al Serbiei în București pentru logodna cu principesa Marioara

Exact la orele 11 trenul regal a sosit în Gara de Nord. O companie de onoare era înșiruită în stânga peronului.

Muzica militară a intonat imnul regal sârb.

Din primul vagon a coborât regele Alexandru în uniformă de husar.

După ce s-a îmbrățișat de două ori cu Suveranul nostru, regele Alexandru și regele Ferdinand, împreună cu principele Carol, care era în uniformă de amiral, au trecut în revistă ostașii care răspundeau cu urale nesfârșite.

În acest timp d-nii Pasici, Nincici și ceilalți din suita regelui Alexandru se prezentau reginei, principeselor Marioara și Ileana care se aflau în fața salonului de recepție.

Revista a luat sfârșit.

Cei doi suverani revin în grup.

În acest timp, d. Corbescu, primarul Capitalei, a ținut regelui Alexandru următoarea cuvântare:

Sire,

Populația Capitalei este fericită și se mândrește de a primi în această zi de sărbătoare pe Majestatea Voastră Alexandru I, regele sârbilor, croaților și slovenilor.

Omagiile acestea le prezint Majestății Voastre prin acest simbol care este pâinea și sarea. (…) Populația Capitalei este fericită să ridice urările cele mai calde pentru suveranul care vine să se unească cu prea scumpa fecioară a mândrilor noștri Suverani (…)

Terminând aceste spuse, primarul oferă Suveranului sârb pe o tavă de argint pâinea și sarea din care regele gustă (…)

Cortegiul se formează și la orele 11 jum. pornește pe Calea Griviței și Calea Victoriei spre Mitropolie.

Pe tot parcursul drumului de la gară la Mitropolie, o mulțime imensă staționa pe străzi salutând pe Suverani.

În timpul parcursului, regele Alexandru, fiind impresionat de ținuta trupei din regimentul 9 vânători, a oprit cortegiul și a dat numele de Regele Alexandru I al Serbiei acestui regiment.

Regele Ferdinand a oferit comanda acestui regiment regelui Alexandru. (…)

Suveranii sunt întâmpinați la intrarea în biserică de către Mitropolitul primat cu Crucea și Evanghelia.

Slujba religioasă a durat zece minute.

În primul rând a fost pomenit regele Serbiei. Mitropolitul a făcut pomenirea în limba sârbească, iar corul a răspuns mulți ani trăiască tot în aceeași limbă.

După oficiere, cortegiul regal s-a pus în mișcare, mergând la Cotroceni, parcurgând bulevardul Maria, cheiul Dâmboviței, strada Carol, bulevardul Victoriei și bulevardele Elisabeta și Independența. Pe tot drumul, Suveranii au fost însoțiți de aclamările mulțimii.

La ora 1 d.a. a avut loc la Cotroceni un dejun intim, la care a luat parte familia regală, regele Alexandru cu suita, casa civilă și militară regală, primul ministru sârb d. Pasici, ministrul de externe d. Iancovici și miniștri români cu d-nele. Nu s-a ținut niciun toast.

La orele 5 d.a. în sala de recepție a palatului Cotroceni a avut loc serbarea logodnei principesei Marioara a României cu regele Alexandru al Serbiei.

Mitropolitul primat al României, dr. Miron Cristea a rostit rugăciunile ocazionale, în românește și sârbește, după care a schimbat verighetele de logodnă.

Regele Alexandru al Serbiei a făcut cadou principesei Marioara, logodnica sa, un inel cu un mare smarald.

După schimbul verighetelor, s-au prezentat felicitări și s-a servit șampanie. Solemnitate s-a terminat la orele 7 seara.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola