Evenimentul Istoric > Articole online > Sora lui Ceauşescu, Maria Agachi, era atrasă de dolari şi făcea bişniţă cu frigidere şi televizoare
Articole online

Sora lui Ceauşescu, Maria Agachi, era atrasă de dolari şi făcea bişniţă cu frigidere şi televizoare

La 5 iulie 1990, Los Angeles Times publica o ştire despre una dintre surorile dictatorului Nicolae Ceauşescu, intrată sub incidenţa legii din cauza spiritului de antreprenor comunist care îi adusese câştiguri însemnate în valuta preferată de capitalişti.

Maria Agache (aşa cum o numesc jurnaliştii americani) mai era acuzată de autorităţi că era „posesoarea” unui record inedit: deşi era şef de secție la Elecromagnetica, nu trecuse pe la locul de muncă 12 ani.

„Sora dictatorului român executat Nicolae Ceaușescu a fost plătită timp de 12 ani ca supraveghetor la o fabrică de produse electrice, dar nu s-a prezentat niciodată la muncă, a fost spus astăzi o instanță din București.

Maria Agache a fost acuzată că a fraudat statul și că a folosit o influență necorespunzătoare pentru a obține frigidere, televizoare și congelatoare pe care le-a vândut pentru un total de 30.000 de dolari, a informat agenția română de știri Rompres.

Agache, unul dintre mulții membri ai familiei Ceaușescu, se confruntă cu procesul, iar cauza a fost amânată până la 19 iulie

Instanței i s-a spus că Agache, care nu a terminat școlarizarea elementară, a fost angajată la fabrică din 1962 până în ianuarie 1990, obținând promovarea la postul de supervizor”, se arată în arhiva Los Angeles Times.

De altfel, se pare că atracţia pentru bişniţă era o trăsătură de familie. Şi soţul tovarăşei Agachi a rămas în memoria românilor cel puţin pentru un episod în care şi-a demonstrat apetitul ridicat pentru câştigurile facile, chiar dacă erau în detrimentul populaţiei. Mai multe detalii puteţi citi AICI.

Maria Ceauşescu (1920- 2007), devenită Agachi prin căsătorie, a lucrat la fabrica Electromagnetica, funcţia maximă pe care a avut-o în epoca comunistă fiind de şef de secţie.

Între 21 decembrie 1968 și 13 martie 1969, soţul acesteia, Nicu Agachi, a ocupat funcția de ministru adjunct al Industriei metalurgice, iar la 13 martie 1969 a fost numit chiar în funcţia ministru al Industriei metalurgice.

A mai fost în acest post în perioada 30 martie 1979 – 29 martie 1980.

La 7 februarie 1986, Neculai Agachi a fost numit în funcția de prim-vicepreședinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale, funcție pe care a ocupat-o până la 12 octombrie 1988. În cele din urmă a avut parte de un final dramatic: s-a sinucis la spitalul Fundeni în 1991.

FOTO: Maria și Nicu Agachi

 

Registration

Aici iti poti reseta parola