Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Solul Regelui Suediei, în audiență la Leon Vodă. Cel polonez primit de Matei Basarab. Ai Sultanului la Mihai Viteazul. Mărturii de zile mari
Articole online

Solul Regelui Suediei, în audiență la Leon Vodă. Cel polonez primit de Matei Basarab. Ai Sultanului la Mihai Viteazul. Mărturii de zile mari

Treizeci de ani mai târziu, Leon Tomșa primește cu mare pompă în București pe ambasadorul suedez Paul Strassburgh, care mergea la Constantinopol.

Ca și cum ar fi voit să ne atace

Iată cum descrie ambasadorul acea primire: „Ajungând în fața acestui mare și foarte întins oraș (e vorba de București), ne-au întâmpinat vreo sută de boieri înarmați, cari veneau spre noi în fuga mare, ca și cum ar fi voit să ne atace, și descălecând ne-au salutat în numele lui Leon Vodă, apoi ne-au însoțit până la gazda noastră.

În aceeași seară principele a trimis pe prefectul palatului și ne-a invitat pentru a doua zi la masă.

La ora fixă veniră boierii și trăsurile domnești și plecarăm îndată la palat.

Eram însoțiți de vreo 200 de ostași din garda domnească, înarmați și îmbrăcați mai bine decât cei din Transilvania.

Toate străzile și piețele orașului erau pline de mărfuri scumpe, pe care negustorii italieni, greci, armeni și turci le expuseseră spre vânzare.

Părea că toți Valahii se strânseseră acolo

Mulțimea și numărul poporului adunat erau atât de mare, că părea că toți Valahii se strânseseră acolo.

La curte de asemenea erau foarte mulți boieri; ceremoniile foarte lungi și un mare lux în îmbrăcămintea oamenilor și a cailor.

Palatul însă era ruinat din cauza vechimii și a deselor schimbări de Domni.

Principele cu capul acoperit mă aștepta în ușa sălii de primire, plecându-se înaintea mea, după datina turcească, și ținând mâinile pe piept.

Două jețuri erau așezate într-un loc mai înalt, din care îmi oferi pe cel din stânga, care la barbari este cel mai de cinste, dar eu nu am primit. Alăturea de principe ședeau câțiva fruntași turci, cari după cum mi s-a părut, erau judecători.

La dreapta stăteau demnitarii țării și ai curții, îmbrăcați în haine cu blănuri scumpe, ca în zile de sărbătoare obștească”.

La masă

După ce ambasadorul a prezentat Domnului scrisoarea Regelui Suediei și s-au ținut cuvântările de rigoare, s-au așezat la masă în sunetul trâmbițelor și fluierelor.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola