Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Soldatul desculț al împăratului fuge mâncând pământul
Articole online

Soldatul desculț al împăratului fuge mâncând pământul

Abebe Bikila s-a născut la 7 august 1932 în Jato, o localitate din Etiopia situată la circa 130 km de capitala Addis Abeba.

Omul fără splină, care alerga sute de kilometri fără să obosească, va fi purtat pe braţe de copiii săi şi îşi va petrece viaţa într-un cărucior cu rotile, aşa cum a fost văzut în 1972 la JO de la München, privind cu inima strânsă sosirea maratoniştilor.

Marele atlet a înfruntat cu bărbăţie şi demnitate îngrozitoarea infirmitate. A participat câţiva ani la rând la competiţiile mondiale pentru persoane cu dizabilităţi, în proba de tir cu arcul, având totuşi bucuria că se poate afla într-o arenă sportivă.

A murit în 25 octombrie 1973. La înmormântarea sa, care a avut loc în Addis Abeba, au participat mii de oameni care au venit să-l plângă pe cel mai mare alergător al naţiunii.

Deşi viaţa sa a avut un sfârşit tragic, timpuriu, Abebe Bikila este considerat cel mai mare maratonist din toate timpurile, consideră www.olympicchannel.com.

A fost primul atlet care a câştigat consecutiv maratonul olimpic, la ediţiile JO din 1960 şi 1964.

Cariera sa de maratonist a început cu doar câteva luni înainte de Jocurile Olimpice de la Roma din 1960, când a câştigat o cursă de probă la altitudine, la Addis Abeba.

Între acea cursă şi un maraton câştigat la Seul în octombrie 1966, Abebe Bikila a participat la 15 maratoane, câştigând 14 dintre acestea, pierzând la Maratonul din Boston din 1963, când a terminat al cincilea.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola