Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Soarta lui Allende se pecetluiește la Casa Albă. Din documentele declasificate ale guvernului american
Articole online

Soarta lui Allende se pecetluiește la Casa Albă. Din documentele declasificate ale guvernului american

Consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american Nixon, Henry Kissinger, trimitea Casei Albe pe 5 noiembrie 1970 o analiză detaliată a situaţiei din Chile, după victoria socialistului Salvador Allende în alegeri, „una dintre provocările cele mai grave cu care s-a confruntat vreodată acest continent”.

La aceeaşi reuniune, secretarul apărării, Melvin Laird, şi secretarul de stat, William Rogers, au fost de acord că SUA trebuie să facă totul pentru înlăturarea lui Allende, soarta acestuia fiind astfel pecetluită.

Preşedintele socialist chilian a mai rămas totuşi la putere încă aproape trei ani, până pe 11 septembrie 1973, când a fost înlăturat printr-o lovitură de stat desfăşurată cu implicarea CIA şi care l-a instalat la conducerea Chile pe Augusto Pinochet.

„Mâna noastră nu apare”

Conform unor transcripturi ale unor discuţii de la Casa Albă, dezvăluite în anul 2013 şi redate de AFP, la cinci zile după lovitura de stat soldată cu moartea lui Allende (încă neelucidată, fiind avansate mai multe ipoteze, mai ales sinuciderea), Kissinger sintetiza situaţia astfel:

„Afacerea din Chile se concretizează şi bineînţeles că presa se plânge că un guvern pro-comunist a fost înlăturat (…) în loc să se bucure… Dacă eram sub guvernul lui (Dwight) Eisenhower am fi fost eroi”.

„Bine, aşa cum se ştie, nu noi am făcut-o, mâna noastră nu apare”, răspunde Nixon.

„Da, nu noi am făcut-o. Sau, mai degrabă, am ajutat (…) am creat cele mai bune condiţii posibile”, este de acord Kissinger. ‘â

„Perfect! Aşa o s-o prezentăm”, conchide preşedintele.

Două săptămâni mai târziu, într-un memorandum prezentat la o reuniune a Departamentului de Stat, Kissinger preciza:

„Oricât de dezagreabile ar fi actele, guvernul lui Pinochet este pentru noi mai bun decât era cel al lui Allende”.

 

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola