Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Soarta capului haiducului Joaquin Murrieta
Articole online

Soarta capului haiducului Joaquin Murrieta

În primele luni ale anului 1853, o trupă de bandiți a început să terorizeze regiunea Calaveras din centrul Californiei. Oamenii legii credeau că un personaj numit Joaquin Murrieta conducea haiduciile, dar confuzia era maximă, deoarece existau cel puțin patru alți haiduci numiți „Joaquin” pe acel teritoriu.

Indiferent de identitatea liderului, legiuitorul californian a hotărât să oprească barbariile. În primăvara anului 1853, guvernul a creat o forță specială din California Rangers condusă de un șerif adjunct din Los Angeles, numit Harry Love.

De asemenea, statul a oferit un premiu de 6.000 de dolari oricui l-ar fi adus pe Murrieta – mort sau viu.

Timp de câteva săptămâni, Love și echipa sa de 20 de rangeri au căutat pe câmpul Calaveras fără succes. Rangerii, însă, l-au capturat pe cumnatul lui Murrieta și l-au obligat să-i conducă la tabăra haiducului de pe Cantua Creek.

Atacul

În dimineața zilei de 1853, Love și rangerii săi au atacat tabăra haiducului. Luați prin surprindere și depășiți numeric, opt dintre bandiți au fost uciși, printre care Murrieta și mâna sa dreaptă Tres Dedos (cunoscut și sub numele de Three Fingered Jack).

Pentru a demonstra că l-au omorât într-adevăr pe Murrieta și merită premiul, rangerii i-au tăiat capul haiducului. Au luat și mâna cu trei degete, care i-a adus porecla lui Three Fingered Jack.

Rangerii au păstrat părțile corpului celor doi în cuve pline de whisky până le-au putut duce autorităților din Stockton.

Ulterior, unii au afirmat că nu este capul lui Murrieta. Love, însă, a adunat 17 declarații de la oameni care-l cunoscuseră pe haiduc și erau dispuși să jure că era capul lui Murrieta.

Statul a fost de acord și a acordat premiul de 6.000 de dolari lui Love și rangerilor săi. Love a profitat în continuare de acord, luând capul lui Murrieta într-un tur al exploatărilor miniere din California, taxând cu un dolar pe cei care voiau să-l vadă.

În cele din urmă, capul a ajuns în Muzeul San Francisco, unde a fost distrus în marele cutremur din 1906.

Citește și Haiducului Pantelimon îi plăcea să fie vedeta presei

Registration

Aici iti poti reseta parola