Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Șoarecii rescriu istoria! Se schimbă perspectiva asupra marilor descoperiri geografice
Articole online

Șoarecii rescriu istoria! Se schimbă perspectiva asupra marilor descoperiri geografice

Cercetătorii au descoperit dovezi care susțin ideea că vikingii s-au stabilit pe țărmurile binecuvântate ale Insulelor Azore cu câteva sute de ani înainte de 1427, când au sosit portughezii.

Cine au fost primii coloniști din Insulele Azore?

Cercetătorii internaționali care au analizat sedimentele din albia lacurilor din Azore, un arhipelag din mijlocul Atlanticului,au descoperit compuși organici care se găsesc în fecalele de vacă și oaie. În același timp, s-a descoperit că aceste probe conțin niveluri ridicate de cărbune, dar au conținut scăzut de polen.

O astfel de combinație este o probă serioasă că primii coloniști ardeau copaci pentru a curăța terenul, susțin cercetătorii. Marea surpriză a oamenilor de știință a fost că aceste sedimente au fost depuse cândva între 700 și 850 d.Hr., cu câteva secole mai înainte de sosirea portughezilor pe insule.

„Reconstrucțiile noastre oferă dovezi clare că în Azore au existat așlezări înainte de sosirea portughezilor”, afirmă echipa condusă de Pedro Raposeiro de la Universitatea din Azore, într-o lucrare publicată în jurnalul american, Proceedings of the National Academy.

În jurul anilor 700 – 800 d.Hr., vântul și condițiile meteorologice din emisfera nordică i-au ajutat probabil pe oamenii din nord să ajungă în Azore. „Aceste rezultate sugerează că nordicii au fost cel mai probabil cei mai timpurii coloniști de pe insule”.

Șoarecii aduc proba zdrobitoare

Concluziile lui Raposeiro sunt susținute și de cercetările biologului Jeremy Searle de la Universitatea Cornell, care a ajuns și el la concluzia că vikingii au ajuns în Azore, deși munca sa se bazează pe o altă sursă biologică.

„Șoarecii se strecoară la bordul navelor și sunt transportați în jurul lumii de oameni”, a spus Searle pentru Observer săptămâna trecută. „Acolo unde găsești oameni, găsești șoareci și dacă poți afla de unde provin acești șoareci, vei afla unde își aveau locuințele inițiale.”

Studiile lui Searle au arătat că populațiile de șoarece de casă, Mus musculus, au semnături genetice diferite în funcție de localitatea lor. „Prin analizarea ADN-ului mitocondrial – care este moștenit pe linie feminină – putem spune diferența dintre șoarecii din diferite părți ale Europei”, a spus el.

În Insulele Britanice, o linie distinctă de șoareci de casă se găsește în Orkney, Insula Man, Hebride, Caithness și părți ale Irlandei. „Toate acestea au fost zone de influență vikingă și, în mod esențial, când ne-am uitat la Norvegia, am descoperit că șoarecii de acolo poartă aceeași semnătură genetică”, a spus Searle.

Pe scurt, Searle și echipa sa cred că au identificat șoarecele viking și de atunci au căutat semne ale prezenței acestuia în altă parte – și l-au găsit în rămășițele antice de șoareci din Islanda și Groenlanda.

Apoi, în urmă cu câțiva ani, Searles-a concentrat pe Azore și Madeira – și în ambele locuri a găsit a șoareci care purtau aceeași semnătură genetică cu cea a șoarecelui viking. În mod esențial, au găsit foarte puțini șoareci care purtau semnături genetice precum cele găsite în populațiile de șoareci din Portugalia, ai căror navigatori au fost considerați a fi primii care s-au stabilit pe aceste insule, notează The Guardian.

Registration

Aici iti poti reseta parola