Suvorov nu știa că, în timpul reparațiilor, sistemul de ventilație fusese blocat în poziție deschisă. Instrumentele de la bord nu fuseseră reglate și nu erau cunoscute membrilor echipajului.
Căpitanul a ordonat o scufundare de probă, care s-a concretizat într-o coborâre rapidă, din cauza faptului că echipajul nu era familiarizat cu rezervoarele de balast.
În acest moment, unul dintre compartimentele navei a început să se inunde cu rapiditate.
Procedurile de intervenție au fost lente din cauza lipsei de experiență a echipajului, iar 14 marinari au murit rapid. După scurt timp, nava a atins fundul, la 55 de metri sub apă.
Capsulele de evacuare și balizele de urgență fuseseră – evident – sudate de cocă.
Căpitanul Suvorov a sperat o vreme că scufundarea submarinului va fi remarcată de la baza navală, însă după câteva ore a intrat în panică.
De parcă nu era suficient, în unele compartimente ale navei, temperatura a atins 50 de grade Celsius, iar una dintre bateriile principale a explodat.
Unul dintre secunzi a cerut ca niște voluntari să înoate până la suprafață și să anunțe situația gravă a submarinului.
Doi marinari au ieșit prin compartimentul de torpile, au înotat până la țărm, unde au fost arestați pe loc, fiind acuzați de spionaj.
Abia după alte câteva ore, a venit o echipă de salvare. Scanfandri au pătruns în navă, au dat membrilor echipajului unui număr suficient de echipamente de scufundare și au coordonat ieșirea aproape a întregului echipaj.
Trei luni mai târziu, Suvorov și unul dintre secunzi au fost arestați, judecați și condamnați pentru încălcarea regulamentelor flotei.
Suvorov a primit o pedeapsă de zece ani, din care a efectuat trei. În total, șaisprezece oameni au murit.
Opinia publică rusă a aflat despre accident abia în anii 1990.
Echipajul originar al K-429, întors în port după concediu, pur și simplu a constatat că submarinul lor a dispărut. Nu li s-a dat nici o explicație.
Cum nu suferise daune ireparabile, K-429 a fost readus la suprafață, reparat și reintrodus în serviciu.
A doua sa viață a fost însă una scurtă. În septembrie 1985, nava s-a scufundat la chei, iar un membru al echipajului a murit. Cauzele celui de-al doilea naufragiu rămân neclare, scrie National Interest. Însă nu par legate de primul incident.
K-429 a fost readus din nou la suprafață, însă nu a mai fost repus în serviciu. A rămas să fie folosit ca loc de antrenament. În anii 1990, a fost trimis la fiare vechi împreună cu colegii săi de clasă.

- O lecție de diplomație uitată: audiența lui Vasile Alecsandri la Lordul Malmesbury, șeful diplomației britanice
- Sinodul Ecumenic de la Niceea Medalion aniversar la împlinirea a 1700 de ani (325-2025)
- Închipuit urmaș al lui Genghis-Han, admirat de Hitler „Baronul sângeros”, dușmanul feroce al statului bolșevic întemeiat de Lenin