Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri
Articole online

Singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri

La aproape nouă ani a început să cânte împreună cu tatăl său în corul unei mici bisericuţe.

A jucat în filme (Yes Giorgio – 1981 şi Rigoletto – 1982) şi a scris câteva cărţi cu tentă autobiografică, dintre care amintim: Povestea mea (1981) şi Grandissimo Pavarotti (1986).

Celebritatea mondială a cunoscut-o alături de tenorii spanioli Placido Domingo şi Jose Carreras, în seria de concerte The Three Tenors. Primul a fost organizat la Roma, în 1990, cu prilejul finalei Campionatului Mondial de Fotbal.

Începând din 1991, Pavarotti a răspuns chemării asociaţiei War Child de a aduna fonduri pentru a construi un centru de muzicoterapie în Mostar.

În august 1999, Pavarotti a susţinut un concert la Bucureşti, organizat cu ocazia „eclipsei de soare a Mileniului”. Pe scenă i-au fost alături soprana italiană Carmela Remigio, Orchestra Naţională Radio şi dirijorul Leone Magiera.

Data de 12 octombrie 2005, ziua celei de-a 70-a aniversări, a marcat retragerea lui Luciano Pavarotti din viaţa muzicală.

Tenorul anunţase turneul de adio (Farewell Tour) care cuprindea 40 de concerte în toată lumea. Pentru ultimul său spectacol, Pavarotti a ales o partitură extrem de dificilă, dar sugestivă pentru întreaga sa viaţă: „La forza del destino”.

În afara acestor concerte dedicate retragerii, a mai interpretat, în februarie 2006, aria „Nessun dorma”, din „Turandot”, de Giacomo Puccini, la finalul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă pe stadionul olimpic din Torino.

Turneul de adio a fost suspendat din cauza unei intervenţii medicale la spate, când se pregătea să plece la New York. Această intervenţie a dus la descoperirea unei tumori maligne la pancreas. A fost operat la un spital din New York în 7 iulie 2006 şi toate concertele programate au fost suspendate. A murit la 6 septembrie 2007.

Luciano Pavarotti a fost singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri, conform site-ului cinemagia.ro, citat de Agerpres.

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola