Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri
Articole online

Singurul cântăreţ de operă care a vândut mai mult de 100 de milioane de discuri

În tinereţe a luat câteva ore de canto, apoi a studiat pedagogia la Scuole delle Magistrale din Modena. Ulterior, a urmat studii muzicale cu Arrigo Pola şi Ettore Campogalliani.

După ce şi-a luat licenţa la Scuole delle Magistrale, a predat într-o şcoală primară ca profesor doi ani, dar a renunţat în favoarea muzicii.

Celebrul tenor Luciano Pavarotti s-a născut la 12 octombrie în 1935, la Modena, Italia.

Primele sale apariţii în public au fost în corul de la Teatro de la Comuna, din Módena, şi mai târziu în La Coral de Gioacchino Rossini, unde şi-a demonstrat talentul.

A debutat pe 29 aprilie 1961, pe scena Operei Reggio Emilia, cu rolul Rodolfo din opera ”Boema” de Puccini.

Consacrarea absolută a venit cu rolul lui Tonio din opera ”Fata regimentului” de Gaetano Donizetti, alături de soprana australiană Joan Sutherland, care l-a adus pe prima pagină din The New York Times.

Celebrul dirijor austriac Herbert von Karajan i-a solicitat participarea la înregistrarea integrală a operelor „Boema”, „Madame Butterfly” şi „Requiem” de Verdi pe scena operei Scala alături de Fiorenza Cossotto, Leontyne Price şi Nicolai Ghiaurov.

A avut un succes deosebit la Metropolitan Opera, în 1982, în rolul Idomeneo de Mozart.

În 1986, a cântat, pentru prima oară, pe o scenă din China. Luciano Pavarotti a fost iniţiatorul seriei de spectacole „Pavarotti şi prietenii”, organizată în scopuri caritabile.

A cântat pe marile scene ale lumii alături de voci consacrate aparţinând tuturor genurilor muzicale. Printre partenerii săi de scenă s-au numărat Bryan Adams, Jon Bon Jovi, Boyzone, U2, Mariah Carey, Eric Clapton, Joe Cocker, Gloria Estefan, Elton John, Eros Ramazzotti, Sting, Andrea Bocelli, Liza Minnelli, Frank Sinatra, Michael Jackson.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola