Evenimentul Istoric > Articole online > Singura răpire din istorie a unui general al Armatei SUA
Articole online

Singura răpire din istorie a unui general al Armatei SUA

Răpitorii erau membrii grupării teroriste Brigăzile Roșii (Brigate Rosse), o organizație marxist-leninistă, care milita printre altele pentru retragerea Italiei din NATO.

Înaintea răpirii generalului, gruparea reușise să îl răpească (16 martie 1978) și să îl ucidă (9 mai 1978) pe premierul Italiei, Aldo Moro, după 55 de zile de captivitate.

General de brigadă

Dozier avea rangul de general de brigadă în Armata americană (U.S. Army), cea mai joasă treaptă în ierarhia militară a generalilor, însă era șeful adjunct al NATO pentru Europa de Sud.

Operațiunea a fost foarte simplă. Patru membri ai grupării s-au deghizat în instalatori și au descins fără emoții în locuința sa. Alți cel puțin patru teroriști ar fi așteptat în mai multe vehicule afară.

Soția generalului, care se afla în casă în acel moment, nu a fost răpită, ci doar amenințată să păstreze liniștea și legată de masă.

Captiv 42 de zile

Generalul a fost ținut în captivitate pentru 42 de zile, iar conform history.info, președintele SUA, Ronald Reagan, ar fi solicitat milionarului american Ross Peros să intervină cu forțe private pentru salvarea bărbatului în vârstă de 50 de ani.

Într-un final, trupe speciale din poliția italiană au intervenit și l-au eliberat pe generalul ținut captiv într-un apartament din Padova.

În timpul intervenției nu a fost tras nici măcar un foc de armă. Teroriștii au fost arestați fără să opună rezistență.

Terorist milos

Teroristul Ugo Milano, care primisese ordin să îl împuște pe loc pe general în cazul unei operațiuni de salvare, a refuzat să o facă.

Dozier s-a întors la baza Armatei americane din Vicenza, unde a fost sunat și felicitat personal de președintele Reagan pentru eliberarea sa. Ulterior, el a fost avansat la funcția de general-maior.

Dozier a rămas în istorie ca primul și singurul general american răpit vreodată. 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola