Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > „Sindromul Havana” – Maladia ciudată care îi lovește pe spionii americani
Articole online

„Sindromul Havana” – Maladia ciudată care îi lovește pe spionii americani

Totul a început în anul 2017, atunci când Washingtonul a chemat în țară majoritatea personalului de la ambasada din Havana, și cel puțin doi membri ai consulatului din orașul chinez Guangzhou.

Evacuații au relatat că au resimțit „fenomene acute neobișnuite auditive sau senzoriale” și că auzeau „sunete neobișnuite sau zgomote stridente”.

Examenele medicale au arătat că personalul diplomatic suferea de o pierdere bruscă și inexplicabilă a auzului și posibil de diverse forme de leziuni cerebrale, scrie IntelNews.

În aprilie 2019, Canada a evacuat toți membrii familiilor personalului de la ambasada sa din Havana, ca urmare a unor probleme de sănătate asemănătoare.

Un studiu al Academiei Naționale americane de Științe a adunat descoperirile făcute de eminenți toxicologi, epidemiologi, neurologi și ingineri electroniști care au examinat simptomele resimțite de aproape 40 de funcționari ai guvernului american.

În prezent, există rapoarte despre „mai bine de o duzină” de agenți CIA, reîntorși în SUA pentru teste medicale, după ce au prezentat simptome asociate cu „Sindromul Havana”.

Citând „foști și actuali responsabili americani și persoane familiarizate cu acest subiect”, CBS News a afirmat că unii dintre ofițeri au trebuit evacuați de urgență, după ce s-au îmbolnăvit brusc.

Ei s-au întors în SUA de pe trei continente diferite, în cursul primelor luni ale anului 2021, potrivit CBS.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că „Sindromul Havana” continuă să facă subiectul unei „anchete active”.

Un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate a explicat că nu se pot discuta amănunte legate de personalul CIA, a mai informat CBS News.

El a adăugat că, în prezent, se face „un efort la scara întregului guvern” pentru a stabili responsabilii acestui fenomen și pentru a proteja personalul guvernamental american aflat în serviciu în străinătate.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola