Siguranța română pune mâna pe spionii sovietici care voiau să răpească un dezertor rus

 

Un complot, care poate fi un emoţionant subiect de film, a dat de lucru siguranţei noastre şi a format obiectul a numeroase articole prin ziare în ianuarie 1932.

Se pare că descoperirea din Bucureşti duce pe urmele unei vaste organizaţii de spionaj a Cekei.

Descoperirea complotului şi arestarea agenţilor G. P. U-ului e un succes al siguranţei noastre generale.

Invitația la bal

Agabecow „soseste în România la începutul lui ianuarie 1932. Siguranţa este informată şi declanşează o operaţie de supraveghere strictă. Rând pe rând membrii reţelei, sunt filaţi, urmăriţi decum ajung în Romania. Este vorba de: francezul Alexandre Lecocq venit de la Paris. Geno Tzanceff, negustor, soseşte de la Constantinopole, bulgar.

Căpitanul vasului Filomela, Spiros Catapodis care aduce pe vasul său, clandestin, pe Grisa Alexei, rus, omul de mână forte al bandei. Sava S., tot grec, adus de pe Filomela, dar cu pașaport legal şi având viza românească. Aceștia trebuiau să îl răpească pe Agabekov adormindu-l cu cloroform.

Agabekov are grijă sa nu rămână singur cu ceilalţi, să nu se izoleze. Cum aceste încercari nu reuşesc, se trece la altă varianta a planului: este invitat la un bal pe vas.

Agabekov refuză invitaţia.

Ştia bine că apoi Filomela va ridica ancora, şi va fi dus la Odessa, pentru a fi predat autorităţilor sovietice. Siguranţa nu îi scapă din ochi pe complotişti.

Ultima variantă este asasinatul.

Agabekov merge la Constanța unde se întâlneşte cu agenţiii GPU de mai multe ori. Când totul e desluşit, Siguranţa îi arestează unul câte unul.

Gheorghi Agabekov, eroul acestei afaceri complicate, nu a scăpat de răzbunarea GPU. Șase ani mai tîrziu a fost atras într-o cursă la Paris și ucis. Corpul lui a fost tranșat, pus într-o valiză, iar valiza aruncată în ocean”, mai aflăm de pe stelian-tanase.ro.