Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Și-a împrumutat soția Regelui Carol al II-lea și a ajuns comandant al Străjeriei
Articole online

Și-a împrumutat soția Regelui Carol al II-lea și a ajuns comandant al Străjeriei

Regele Carol al II-lea înființa în 1935 Straja Țării și îl numea comandat al noii organizații pe maiorul Teofil Sidorovici.

Monarhul a conceput Straja Țării după modelul Hitlerjugend din Germania Nazistă, inspirându-se și din alte grupuri fasciste precum Balilla din Italia. Acest caracter a devenit evident la 3 decembrie 1938, când Straja Țării a fost reorganizată conform liniilor dictaturii personale a regelui Carol, înlocuind toate organizațiile de tineret existente, inclusiv cercetașii, și a devenit supraveghetoarea activităților sportive și a tututor celorlalte activități, precum și una dintre principalele căi de manifestare a cultului personalității regelui Carol.

Deși Regele era adesea citat ca Marele Străjer, conducătorii organizației au fost de fapt maiorul Teofil Sidorovici și Nisa Cămărășescu.

Toți băieții cu vârsta de la 7 la 18 ani și toate fetele cu vârsta de la 7 la 21 ani ar fi trebuit să se alăture acestei organizații.

Un corp format din băieți cu vârsta de la 18 la 21 ani completa Straja și era responsabil pentru oferirea de instrucție premilitară.

Membrii erau legați printr-un Crez, care spunea:

Credință și muncă pentru Țară și Rege

  1. Cred în Dumnezeu și în Biserica străbunilor mei;
  2. Cred în Regele Țării, Marele nostru Străjer, Cârmuitorul destinelor Poporului Român;
  3. Cred în muncă și jertfă — închinându-mi întreaga mea ființă pentru ridicarea și propășirea Patriei;
  4. Cred în Straja Țării — chezășia Unității Neamului, Hotarelor și Sufletului Românesc.

În vara anului 1940, după cedarea Basarabiei și a nordului Bucovinei către Uniunea Sovietică, a fost folosită pentru a oferi ajutor refugiaților din diferitele părți ale României.

Postul național de radio s-a angajat într-o campanie de propagandă, lăudând Straja Țării ca Armata Albă a Regelui, ascunzând faptul că aceasta a fost unica formă de ajutorare a refugiaților.

La 28 iunie 1940, Teofil Sidorovici, comandantul Străjii Țării, a fost numit în funcția de ministru al propagandei naționale în locul lui Constantin C. Giurescu.

Mai târziu, în cursul aceluiași an, când guvernul Statului Național Legionar a înlocuit regimul lui Carol al II-lea, după criza provocată de Dictatul de la Viena, organizația a fost desființată și toate bunurile ei au fost preluate de Garda de Fier.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola