Evenimentul Istoric > Articole online > Sfetnicul Areopagului, Episcopul Atenei
Articole online

Sfetnicul Areopagului, Episcopul Atenei

Apoi, la adormirea Maicii Domnului fiind în soborul apostolesc, s-a arătat dumnezeiesc cuvântător de cântări și toți, auzindu-l și văzându-l, l-au cunoscut că este drept și cuvios.

Viețuind bine, precum se cuvine unui sfânt și plăcând mult lui Dumnezeu prin viață și prin cârmuirea să, precum și prin muceniceasca nevoință, și-a sfârșit alergarea.

Tradiția creștină spune că Sfântul Ierotei a fost din Atena și era unul din cei nouă sfetnici ai Aeropagului: făcea parte, adică, din sfatul cetății. A învățat credință creștină de la Sfântul Pavel Apostolul și tot acesta l-a botezat și l-a așezat episcop în Atena.

Și a fost cel dintâi episcop creștin al Atenei. La rândul sau, Sfântul Ierotei a fost învățător neostenit Sfântului Mucenic Dionisie Areopagitul, căruia multe povățuiri i-a dat pe calea înțelegerii dreptei credințe, aduse de Mântuitorul Hristos, spre mântuirea și înnoirea lumii.

Despre Sfântul Ierotei se mai știe că, la Adormirea și îngroparea Maicii Domnului în Ghetsimani, măcar că tot soborul Sfinților Apostoli era de față, totuși Sfântul Ierotei s-a învrednicit, în numele tuturor, să facă început cântărilor, la jalea Adormirii celei Preacurate.

Și era Sfântul Ierotei cu totul înstrăinat și îndepărtat cu sufletul de cele pământești și se vedea și se auzea și la toți arătat era că Sfântul acesta este cu adevărat de Dumnezeu, cuprins de dumnezeiască râvna.

Deci, viețuind bine cum îi place lui Dumnezeu și veselind pe Dumnezeu cu faptele sale bune, s-a dus către Domnul cu pace, la 4 octombrie.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola