Sfaturi din bătrâni ca să ai un Crăciun fericit și sănătos

 

Moș Crăciun cu zăpadă multă prevestește an mănos.

De va fi Crăciun ploios, va fi Paști friguros.

În ziua de Ajun să te ferești să nu te cerți ca să nu fi ocărât, că tot anul vei fi în ceartă și ocară.

De la Crăciun până la Bobotează, unde sunt fete mari în casă, nu se toarce, căci nu se vor mărita nici anul viitor.

Nu se dă nimc împrumut din casă

Cine a dat săracilor de Crăciun și-a dat lui mulțumire și conștiință împăcată.

Ești cu mult mai fericit dacă dai de sărbători, dacât dacă primești.

Cine voiește să fie sănătos, acela să nu mănânce, cel puțin seara, mult până se satură, căci pe lângă că va fi sănătos la stomac, apoi va avea un somn bun și liniștit.

Să ne ferim de rufele umede de pe corp și în pat, asemenea să ne ferim de mirosul de cărbuni, de flori și de orice strică aerul.

Un muștar delicios pentru Crăciun se prepară astfel:

Lăsați să șadă în oțet bun o ceapă mare, 5-6 morcovi și tot atâtea roșii (crude, verzi), boabe de piper.

Înainte de a pune legumele la oțet, opăriți-le trei minute.

Puneți în oțet și câțiva castraveciori conservați în oțet.

Treceți legumele prin mașina de tocat carne.

Presărați 1-2 lingurițe de praf de muștar.

Subțiați cu oțet încălzit la 50 de grade, nu mai mult și lăsați să se așeze.

Vărsați în borcane mici muștarul delicios.

Pentru a desăra carnea,

puneți-o într-o strecurătoare, într-un vas cu apă, astfel ca strecurătoarea să nu atingă fundul vasului.

Sarea se va depune pe fundul cratiței.

Schimbați apa de 2-3 ori.

Ca să pregătiți o friptură la tigaie fără grăsime,

puneți carenea în tigaia încălzită.

Dacă se lipește de fund desfaceți cu furculița.

Lăsați să se frigă până când se desprind deasupra câteva păcături roșiatice.

Întoarceți pe cealaltă parte, deslipiți ca întâia oară dacă se lipește de fund și lăsați să se frigă pănă când se zăresc picăturile roz.

Răsturnați pe o farfurie caldă, puneți deasupra un rortocol de unt cu puțin pătrunjel tocat.

Pentru a obține o friptură fără grăsime la cuptor,

puneți în tavă puțină apă rece.

Cuptorul să fie încălzit.

Nu sărați carnea decât atunci când devine de culoare cafenie.

Zeama curge în momentul când o tăiați.

Dacă se lipește o pojghiță de carne de fundul tăvii, desfaceți cu câteva lingurițe de apă călduță.

Alte sfaturi

Ferește-te de mâncările grele și de fructele necoapte.

Nu mânca prea mult și mestecă bine și rar.

Curățenia fizică ajută atât sănătatea trupului cât și pe a sufletului.

Munca este mai onorabilă decât bogăția și moștenirea.