Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sfârșitul podului aerian de la Berlin
Articole online

Sfârșitul podului aerian de la Berlin

Berlin

După 15 luni și peste 250.000 de zboruri, podul aerian al Berlinului se încheie oficial. Transportul aerian a fost una dintre cele mai mari realizări logistice din istoria modernă și a reprezentat unul dintre evenimentele cruciale de la începutul Războiului Rece.

Sfârșitul podului aerian de la Berlin

În iunie 1948, Uniunea Sovietică a blocat brusc tot traficul terestru către Berlinul de Vest, care se afla în întregime în zona de ocupație rusă din Germania. A fost un efort evident de a forța Statele Unite, Marea Britanie și Franța (celelalte puteri ocupante din Germania) să accepte cererile sovietice privind soarta postbelică a Germaniei. Ca urmare a blocadei sovietice, locuitorii din Berlinul de Vest au rămas fără alimente, îmbrăcăminte sau provizii medicale.

Unii oficiali americani au făcut presiuni pentru un răspuns agresiv la provocarea sovietică, dar a prevalat calmul și a fost elaborat un plan pentru un transport aerian de provizii către Berlinul de Vest. Era o sarcină descurajantă: pentru a satisface dorințele și nevoile zilnice ale atâtor civili ar fi fost nevoie de tone de alimente și alte bunuri în fiecare zi.

La 26 iunie 1948, a început podul aerian al Berlinului, piloții și avioanele americane purtând cea mai mare parte a sarcinii. În următoarele 15 luni, 277.264 de avioane au aterizat în Berlinul de Vest, aducând peste 2 milioane de tone de provizii. La 30 septembrie 1949, ultimul avion – un C-54 american – a aterizat în Berlin și a descărcat peste două tone de cărbune. Chiar dacă blocada sovietică s-a încheiat în mod oficial în mai 1949, a fost nevoie de mai multe luni pentru ca economia Berlinului de Vest să-și revină și pentru ca stocurile necesare de alimente, medicamente și combustibil să fie refăcute.

Transportul aerian al Berlinului a fost o victorie extraordinară a Statelor Unite în Războiul Rece. Fără să tragă un foc de armă, americanii au dejucat planul sovietic de a ține ostatic Berlinul de Vest. Pentru sovietici, criza de la Berlin a fost un dezastru fără margini. Statele Unite, Franța și Marea Britanie nu au făcut decât să își întărească hotărârea în ceea ce privește problemele legate de Germania, iar lumea a ajuns să îi vadă pe ruși ca pe niște bătăuși internaționali, care încercau să înfometeze cetățeni nevinovați.

Registration

Aici iti poti reseta parola