Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie
Articole online

Sfântul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie

Proclamarea solemnă a canonizarii a avut loc la București, de praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.

Sfântul Neagoe Basarab a fost domn al Țării Românești între anii 1512 și 1521. A fost înmormântat în gropnița domnească de la Curtea de Argeș, ctitoria să, iar  pe piatră de mormânt stă scris:

„A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod și Domn a toată Țara Românească și a părților dunărene, în luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18.

A domnit 9 ani și jumătate. Și rog pe cei ce Dumnezeu îi va îngădui să vie după noi, să păzească adăpostul acesta mic și lăcășul oaselor mele, că să fie nestricat”.

Conicarul Gavriil Protul, în „Viață Sfântului Nifon”, patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfântul Neagoe Basarab:

„Ce vom spune despre lucrurile și mănăstirile pe care le-au miluit?… Și în toate laturile de la Răsărit până la Apus și de la Amiază-zi până la Amiază-noapte, toate sfintele biserici le hrănea și cu multă milă pretutindeni da.

Și nu numai creștinilor fu bun, ci și păgânilor, și fu tuturor tată milostiv, asemănându-se Domnului ceresc, care strălucește soarele Sau și ploaia și peste cei buni, și peste cei răi, cum arată Sfânta Evanghelie”.

Tot din această lucrare, aflăm că Neagoe l-a avut profesor și duhovnic pe Sfântul Nifon: „Iar fericitul Nifon îl întărea în învățăturile sale”.

A făcut donații mănăstirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Țara Românească. A fost ctitor al multor biserici din țară și autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere a literaturii românești, „Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul sau Teodosie”, lucrare cu un conținut moral-creștin.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola