Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Sfântul îndrăgostit de limba română moare ostatic
Articole online

Sfântul îndrăgostit de limba română moare ostatic

A studiat pentru început acasă, apoi la Iași, la Colegiul de la Trei Ierarhi, înființat în timpul domnitorului Vasile Lupu.

De aici se îndreaptă spre Liov, unde va studia la Școală Frăției Ortodoxe „Adormirea Maicii Domnului”. Aici a învățat limba greacă, latină, slavonă bisericească și polonă, devenind unul dintre poligloții vremii.

În anul 1649 s-a călugărit la Mănăstirea Probota, primind numele Dosoftei.  În anul 1658 a fost ales și hirotonit episcop de Huși, apoi episcop la Roman, iar în 1671 a fost ales mitropolit al Moldovei.

Toată viață mitropolitului a fost o trudă neîncetată pusă în slujba poporului și a limbii românești.

În vremea mitropolitului slujbele se țineau fie în grecește, fie în slavonește, limbi pe care poporul nu le mai înțelegea.

Astfel, marea să grijă era că poporul să înțeleagă ceea ce se slujește în biserică: „să-nțăleaga tot spășenia lui Dumnedzău cu întreg înțeles”.

Mitropolitul Dosoftei a fost unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al XVII-lea, fiind cunoscut că primul poet național, primul traducător în limba română al cărților de slujbă religioasă, primul versificator al Psaltirii în tot Răsăritul ortodox, primul traducător în românește al unor cărți din literatură dramatică și istorică universală, primul cărturar român care a copiat documente și inscripții.

Mai este cunoscut drept o personalitate a vieții culturale și spirituale românești și pentru traducerile sale din literatură patristică și pentru contribuția să la formarea limbii literare românești.

În 1686, în urmă campaniei de retragere din Moldova, soldații polonezi au luat cu ei că ostatic și pe mitropolitul Dosoftei. Rămâne în exil până la sfârșitul vieții. A trecut la cele veșnice pe 13 decembrie 1693. A fost înmormântat la Biserica „Nașterea Domnului“ din Zolkiew (Ucraina).

Canonizarea Sfântului Ierarh Dosoftei a fost aprobată de membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în ședința de lucru din 5-6 iulie 2005, la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Proclamarea solemnă a canonizarii Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a avut loc în dată de 14 octombrie 2005, la Catedrala mitropolitană din Iași.

Sursa: crestinortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola