Evenimentul Istoric > Articole online > Sfântul care-i apără pe copii în pandemie
Articole online

Sfântul care-i apără pe copii în pandemie

Sfântul Stelian s-a născut în secolul al VI-lea, la Adrianopolis, în provincia Paflagonia din Asia Mică (pe teritoriul Turciei de astăzi), într-o familie foarte bogată.

Sfântul Stelian, cunoscut îndeobște că ocrotitor al pruncilor, a fost sfințit și s-a făcut locaș al Duhului Sfânt încă din pântecele maicii sale.

Întru toate era curat și plin de dragoste. Pentru această, la vremea potrivită, și-a împărțit bogăția pe care o avea săracilor și s-a făcut monah.

Dorind să se adâncească în rugăciune și în cunoașterea lui Dumnezeu, a plecat în pustie.

A intrat într-o peșteră în care primea hrană de la Dumnezeiescul Înger. Primește puterea de vindecă poporul de diverse boli.

Din viață să aflăm că într-o zi, a venit în popor o boală aducătoare de moarte și mureau într-una pruncii, iar părinții rămâneau fără de copii.

Știind mai mulți de nevoitorul și pustnicul Stelian, au început a-l lua mijlocitor înaintea lui Dumnezeu, pentru vindecarea copiilor.

Maicile care s-au rugat Sfântului Stelian au dobândit alți prunci, iar pruncii bolnavi au fost tămăduiți.

Sfântul Cuvios Stelian Paflagonul este pictat în mod obișnuit cu un copil în brațe, pentru neobosita să misiune de a-i apară pe cei mici, ajutându-i în mod special pe copiii bolnavi.

Moaștele Sfântului Stelian în București

Biserica Sfântul Stelian,numită „Lucaci”, din București, este mult iubită de credincioși, aceștia gasindu-și adesea alinare la raclă cu Moaștele Sfântului Stelian.

Biserica, zidită în anul 1736, de către mitropolitul Ștefan al Țării Românești, a fost refăcută peste ceva vreme, rămânând în picioare până astăzi.

Dintre vechile odoare de la biserica mitropolitului Ștefan, biserica a moștenit moaștele Sfântului Cuvios Stelian, dar și ale Sfinților Haralambie, Elefterie și Onufrie.

Cu trecerea timpului, crescând evlavia creștinilor față de Cuviosul Stelian, pe lângă hramul Sfântul Nicolae, biserica a mai căpătat încă un hram, și anume pe Sfântul Stelian.

Astfel, această este singură biserica din București cu acest hram.

Slujbele de fiecare miercuri, săvârșite în cinstea cuviosului, și prăznuirea numelui sau, la 26 noiembrie, atrag numeroși credincioși.

 

Sursa: crestinortodox.ro

 

Registration

Aici iti poti reseta parola