Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Sfântul care a fondat Societatea lui Iisus a început ca militar
Articole online

Sfântul care a fondat Societatea lui Iisus a început ca militar

Dacă călătoria în Țara Sfântă nu era posibilă, ei jurau să se ofere papei pentru lucrarea apostolică. În 1537, Ignatie și majoritatea tovarășilor săi au fost hirotoniți. Imposibil să călătorească la Ierusalim din cauza războaielor turcești, s-au dus în Roma să se întâlnească cu papa și să solicite permisiunea de a forma un nou ordin religioas.

În septembrie 1540, Papa Paul al III-lea a aprobat proiectul lui Ignatius cu privire la Societatea lui Isus, ordinul iezuit fiind recunoscut în mod oficial.

Robele Negre

Sub conducerea carismatică a lui Ignatius, Societatea lui Isus a crescut rapid. Misionarii iezuiți au jucat un rol principal în Contrareformă și au câștigat înapoi mulți dintre credincioșii europeni care trecuseră la protestantismului.

În timpul viații lui Ignatius, iezuiții au fost trimiși în India, Brazilia, regiunea Congo și Etiopia. Educația a fost de cea mai mare importanță pentru iezuiți, iar la Roma Ignatie a fondat Colegiul Roman (numit mai târziu Universitatea Gregoriană) și Germanicum, o școală pentru preoții germani.

De asemenea, iezuiții au organizat mai multe societăți caritabile, precum una pentru fostele prostituate și una pentru evreii convertiți. Când Ignatius de Loyola a murit, la 31 iulie 1556, erau peste 1.000 de preoți iezuiți.

În următorul secol, iezuiții au înființat misiuni pe tot globul. „RobeleNegre”, așa cum erau cunoscuți în America, au precedat adesea țările europene în infiltrarea lor în țări și societăți străine.

Viața unui iezuit presupunea un risc imens, iar mii de preoți au fost persecutați sau uciși de autorități străine ostile misiunii lor de convertire. Cu toate acestea, în unele națiuni, cum ar fi India și China, iezuiții erau venerati ca oameni cu înțelepciune și știință.

Odată cu ascensiunea naționalismului în secolul al XVIII-lea, majoritatea țărilor europene au suprimat iezuiții, iar în 1773, Papa Clement al XIV-lea a dizolvat ordinul sub presiunea monarhilor burboni. Cu toate acestea, în 1814, Papa Pius al VII-lea a i-a restabilit pe iezuiți ca un ordin și ei își continuă activitatea misionară până în zilele noastre. Ignatius de Loyola a fost canonizat ca sfânt catolic în 1622. Ziua sărbătorii sale este 31 iulie, scrie history.com.

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola