Evenimentul Istoric > Articole online > Serviciul de informații al RFG a fost construit de Naziști
Articole online

Serviciul de informații al RFG a fost construit de Naziști

În debandada care a urmat celui de-Al II-lea Război Mondial, un fost general-maior al armatei germane, Wehrmacht, pe nume Reinhard Gehlen, s-a prezentat în tabăra americană având asupra sa o importantă colecție de documente secrete despre Armata Roșie. Născut în 1902, înrolat la numai 18 ani, Gehlen fusese șeful serviciului de informații militare al armatei germane pentru Frontul de Est (FHO).

La începutul anului 1945, îl vizitase pe Hitler în buncărul său din Berlin pentru a-i expune situația dezastruoasă a Germaniei în Răsărit. Fără să stea prea mult pe gânduri, Führerul l-a demis pentru „defetism și comportament nociv în combaterea iudeo-bolșevismului”.

Om inteligent, Gehlen a înțeles că Hitler îi făcuse un mare serviciu. Însoțit de câteva persoane de mare încredere și de douăsprezece cufere conținând informații foarte importante despre armata sovietică, generalul s-a retras pe înălțimile idilice ale unei pășuni din Alpi unde a așteptat liniștit ca războiul să ia sfârșit.

Când s-a prezentat cu acea comoară la foștii inamici, americanii l-au ținut în închisoare o bucată de vreme, apoi l-au expediat peste ocean, pentru a fi interogat.

Acolo, Gehlen s-a prezentat ca fiind șeful serviciilor secrete militare germane. O mică exagerare pentru a-și da mai multă importanță.

În acea perioadă tulbure, în care apăreau zorile Războiului Rece, informațiile și competențele fostului ofițer nazist erau mană cerească pentru americani. Aceștia i-au permit lui Gehlen să se întoarcă în Germania în 1946 și să pună bazele unui serviciu de informații, botezat „Organizația” sau, prescurtat, „Org”, dar pe care americanii ca și serviciile de propagandă din Germania de Est îl numeau „Organizația Gehlen”.

După cum explică Die Welt, Reinhard Gehlen era specializat mai degrabă în analiza informațiilor decât în organizarea unui serviciu. Drept care, aduce lângă el un specialist veritabil în rețele de informații, de asemenea fost ofițer în Wehrmacht, Hemann Baun.

La începutul anilor 1950, Konrad Adenauer a fost obligat de americani să-l accepte pe Reinhard Gehlen ca șef al serviciului german de informații, din lipsa unor contracandidați valabili.

Fostul general Wehrmacht a condus Bundesnachrichtendienst (BND) din 1956 până în 1968. În această funcție, Gehlen și-a adus lângă el mulți dintre foștii colegi.

Iată ce spunea recent canalul de televiziune german Bayerischer Rundfunk:

„Gehlen a reușit să integreze în grupul său o sumedenie de foști naziști, inclusiv criminali. Toți angajații primeau o nouă indentitate. Printre cei mai cunoscuți pot fi enumerați Alois Brunner, un apropiat al lui Adolf Eichmann, sau Klaus Barbie, fostul șef al Gestapoului din Lyon. CIA aprecia că foștii membri ai NSDAP (Partidul Nazist), ai SD (serviciul de informații al SS), ai Gestapo și ai SS reprezentau 28% din personal.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola